Geri Dönüştürülebilir Reçineler Rüzgar Trübinlerini Daha Çevre Dostu Hale Nasıl Getiriyor?

Geri Dönüştürülebilir Reçineler Rüzgar Trübinlerini Daha Çevre Dostu Hale Nasıl Getiriyor

Yenilenebilir enerji hakkında konuştuğumuzda çoğunlukla herhangi bir teknolojinin üretebileceği enerji miktarlarına odaklanırız, ancak ne kadar enerji kaynağının bu üretime dahil olduğuna da bakmamız gerekir.

Araştırmacılar düzenli olarak daha verimli malzemelerle ve daha az enerji kullanan proseslerden geçerek nasıl daha sürdürülebilir güneş pilleri yapılabileceğine bakıyorlar, fakat bu uğraşları rüzgar enerjisine kadar genişletemediler. Neyse ki Vanderbilt Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu görevi üstlendiler.

Sivil ve Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Doug Adams ve ekibi, Elium adı verilen, kendi kendisinin bakımını yapan, cam yününden yeni bir reçine türünü test ediyordu.

Reçine aynı zamanda fiberglas kanatların, elverişli ömürlerinin sonunda geri dönüştürülmesini sağlıyor ki klasik reçineleri kullanırken böyle bir şey mümkün değildir.

“Enerji ve sürdürülebilirliği düşündüğümüz zaman rüzgar enerjisinden daha iyi bir uygulama var mıdır? Bu çeşitli üretimlerde büyük bir değişimdir,” demiştir Adams.

Reçine uçaklar, otomobiller gibi diğer büyük makine üretimlerinde de kullanılabilirdi, ancak rüzgar enerjisi için talep gitgide büyüyor. Amerikan Rüzgar Enerjisi Birliği’ne göre Amerika’da çeşitli rüzgar tarlası projeleriyle birlikte 52000’den fazla şebeke ölçekli rüzgar türbini bulunmaktadır.

Rüzgar türbinlerinin yaşam döngüleri boyunca çevresel etkisini azaltacak malzemeler kullanmak, daha büyük net pozitif enerji çıkışı anlamına gelmektedir.

Ekip, son zamanlarda reçineyi rüzgar türbini kanatlarının bileşenleri üzerinde test ediyor, ancak artık tam ölçekli testler yapmayı hedefliyorlar.

Kaynak : treehugger.com

831 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!