Electriq Global, yüzde 60’ı sudan oluşan tamamen geri dönüştürülebilir devrimsel bir yakıt geliştirdi. Electriq-Fuel mevcut yakıtlara kıyasla sıfır emisyonla yarı fiyatına iki kat fazla menzil sunacak
Ülkeler iklim değişikliğiyle mücadele etmek için daha sıkı emisyon yönetmeliklerini yürürlüğe koymaya başladıkça, otomotiv endüstrisi elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli otomobillere yönelmeye başladı. Ancak Avustralya-İsrail ortaklığı ile kurulan bir firma potansiyel olarak devrim niteliğinde yeni bir yakıt ortaya çıkardı.
Electriq Global adlı şirket bir süre önce Tel-Aviv’deki bir konferansta su bazlı Electriq-Fuel yakıtını tanıttı. Yakıt sistemi, sıvı yakıt (yüzde 60’ı su, yüzde 40’ı ise hidrojen ve ve diğer maddelerden yapılmış), hidrojeni serbest bırakan bir katalizör ve hidrojeni yenilemek için bir geri dönüşüm sistemi olmak üzere üç elemandan oluşuyor.
Yakıt, dahili katalizör ile reaksiyona girdiğinde araca asıl gücünü veren hidrojen açığa çıkıyor. Ardından bu hidrojen doğrudan elektrik enerjisine dönüştürüleceği yere yani yakıt hücresine gönderiliyor. Daha sonrasında ise elektrik motoruna güç sağlaması için kullanılıyor. Electriq-Fuel’in en önemli özelliği ise tamamen geri dönüştürülebilir olması. Yani harcanan yakıt yeniden kullanılabilir hale getirilebiliyor.
Yarı Fiyatına İki Kat Fazla Menzil
Electriq Global ayrıca yakıtın lityum-iyon bataryadan veya sıkıştırılmış hidrojen yakıtından daha uzun menzil sağladığını iddia etti. Şirket Electriq-Fuel’in mevcut yakıtlara kıyasla yarı fiyatına iki kat fazla menzil sunabileceğini söylüyor.
Bununla birlikte Tesla’ların bataryası ile karşılaştırıldığında, su bazlı yakıtın 15 kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahip olduğu belirtildi. Bir deposu sadece 25 dolara mal olacak bu mucizevi yakıt sayesinde tek depo ile 1.000 kilometre yol yapmak mümkün olacak. Bir başka güzel yanı ise yakıt deposunu Electriq Fuel ile doldurmanın yalnızca beş dakika sürmesi.
Görünüşe bakılırsa hepimizi heyecanlandıran bu mucizevi yakıt bir hayalden ibaret olmayacak. Şirket, önümüzdeki yıl İsrail’de ilk yakıt geri dönüşüm tesisini işletmeye açmayı planlıyor. 2019’un Nisan ayında ise yeni nesil yakıtın numuneleri üretilecek. Electriq-Fuel’in ticarileştirme sürecinin ise 2022 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.
Kaynak : donanimhaber.com
- Bilim İnsanları Yayık Tereyağının Öğrenmeyi Olumlu Etkilediğini Margarinin ise Depresyonu Tetiklediğini Tespit Etti. - 12 Şubat 2019
- Bilim Adamlarından Veri Depolama Teknolojisinde Çığır Açacak Buluş - 12 Şubat 2019
- Bilim İnsanları, CRISPR Gen Düzenleme için Yeni ve Çok Daha Küçük Bir Gen Buldu - 12 Şubat 2019
- Harvard ve MIT Araştırmacıları, İğnenin Yerine Geçecek Otonom Hap Üretti - 12 Şubat 2019
- Geleceğin Yeni Kaynağı: Pirinç Samanından Elektrik Üretimi - 12 Şubat 2019
- Tamamen Yerli Nano-Keratin, 25 Yıllık Çalışmanın Ardından Erzurum’da Üretildi - 12 Şubat 2019
- Bilim İnsanları, Tam 500 Yıl Sürecek Bir Bakteri Deneyine Başladılar - 12 Şubat 2019
- İsrailli Bilim İnsanları Kansere Çare Bulduklarını Düşünüyor - 8 Şubat 2019
- Bilim İnsanları Biyolojik Robotlar Yardımıyla Kendi Kendine Şekil Alan Yapay Kornea Üretti - 8 Şubat 2019
- Elazığ’dan ABD ve Suudi Arabistan’a Nanoteknoloji İhracı - 8 Şubat 2019