Geri Dönüştürülmüş Yüz Maskelerinden Daha Güçlü Yol Malzemesine Yolculuk
Fotoğraf -1 : Cerrahi yüz maskeleri yardımıyla yapılan yol malzemesinin bir örneği. Kredi: RMIT Üniversitesi
Avustralya RMIT Üniversitesi’ndeki bilim insanları, sigara izmaritleri, atılmış lastikler ve inşaat molozları dahil olmak üzere geri kazanılan atık maddeleri yüksek performanslı yol malzemelerine dönüştürmek için sürekli olarak yeni yollar arıyorlar. Dünyanın koronavirüs salgınının ikinci yılıyla mücadele etmesi ile araştırmacıların bazı benzersiz mühendislik avantajları sunduğunu söyledikleri kullanılmış yüz maskelerini yol malzemesi olarak kullanmaları ilişkilidir.
Araştırma ekibine göre, dünya çapında her gün yaklaşık 6.8 milyar tek kullanımlık yüz maskesi kullanılıyor ve bu da muazzam miktarda atık üretiyor. Bilim insanları, bu atıkların bir kısmını, işlenmiş bina molozundan yapılan ve genellikle alt sınıf, taban, alt taban ve asfalt tabakalarının bir parçası olarak kullanılan geri dönüştürülmüş beton agregası (RCA) olarak bilinen şeye dönüştürerek kullanmaya çalıştılar.
Ekip, plastik katmanlardan oluşan farklı konsantrasyonlarda parçalanmış cerrahi maskeler içeren RCA için farklı tarifler denedi. İdeal karışımın %1 oranında parçalanmış yüz maskesi ile %99 oranında RCA içerdiği ve yolun üç temel katmanı olarak kullanılmak üzere gerekli inşaat mühendisliği standartlarını karşıladığı tespit edildi. Ayrıca ekip, maske malzemesinin eklenmesinin RCA karışımının sünekliğini ve esnekliğini artırdığını keşfetti.
Fotoğraf-2: RMIT’in yeni yol malzemesi, parçalanmış yüz maskeleri ve geri dönüştürülmüş beton agreganın bir karışımından yapılmıştır. Kredi: RMIT Üniversitesi
Başyazar Dr. Mohammad Saberian, “bu çalışmada, tek kullanımlık yüz maskelerinin yollara dönüştürülmesinin uygulanabilirliğine baktık ve sadece işe yaramakla kalmayıp aynı zamanda gerçek mühendislik faydaları sağladığını keşfetmekten dolayı heyecan duyduk” diyor. “Bunun, diğer kişisel koruyucu ekipmanlarının geri dönüşümde kullanılmak üzere uygun olup olmayacağını keşfetmek üzere daha fazla araştırma için kapı açacağını umuyoruz.
Bilim insanları, yeni materyallerinin bir kilometre (0.6 mil) boyunca uzanan iki şeritli bir yol inşa etmek için kullanılması durumunda, yaklaşık üç milyon maske kullanılacağını ve çöp sahasına alanına giden 93 ton atığın önleneceğini söylüyor. Açıkçası, bu maskeleri toplamanın ve onları yol malzemesine dönüştürmenin lojistiği tamamen başka bir zorluk teşkil ediyor olsa da ekip, çalışmasının pandeminin çevresel sonuçlarına bakma şeklimizde bir değişime ilham vermesini umuyor.
Araştırma ekibini yöneten Profesör Jie Li, “bu maskeler uygun bir şekilde imha edilse bile çöplüğe gideceklerini veya yakılacaklarını biliyoruz” diyor. “COVİD-19 salgını sadece küresel bir sağlık ve ekonomik kriz yaratmakla kalmadı, aynı zamanda çevre üzerinde de dramatik etkiler yarattı. Bu büyük atık sorununa döngüsel ekonomi düşüncesini getirebilirsek, ihtiyacımız olan akıllı ve sürdürülebilir çözümleri geliştirebiliriz.”
Araştırma, “Science of the Total Environment” dergisinde yayınlandı.
Kaynak: newatlas.com