Grafenin İşlevselleştirilmesi için Yeni Bir Yöntem Geliştirildi
Fotoğraf: Grafen üzerinde kullanılan molekül (maleimid türevi-BCM) ağının büyütülmüş deneysel ve temsili tarama tünelleme mikroskobu (STM) görüntüleri.
Institut National de la Recherche Scientifique (INRS)’den Profesör Federico Rosei’nin de yer aldığı uluslararası bir araştırma ekibi, atom kalınlığında bir karbon olan grafenin yapısını ve özelliklerini değiştirmek için yeni bir süreç geliştirdi. Foto-döngüsel olarak bilinen bu kimyasal reaksiyon, ultraviyole (UV) ışık kullanarak atomlar arasındaki bağları değiştirmektedir.
Grafen; olağanüstü fiziksel, optik ve mekanik özelliklere sahip bir maddedir. Yaygın olarak saydam dokunmatik ekranların üretiminde, havacılıkta ve biyotıpta kullanılmaktadır. Ancak bu malzeme elektronikte sınırlı kullanıma sahiptir.
“Diğer malzemeler grafene benzer özelliklere sahip değildir, ancak grafenin elektronikte kullanılan yarı iletkenlerden farkı belirli bir bant aralığının olmamasıdır. Elektronikte bu fark, elektronların işgal edebileceği hiçbir enerji seviyesinin olmadığı bir alan olarak tanımlanmaktadır. Fakat ışıkla etkileşimi için gereklidir. Kanada, Çin, Danimarka, Fransa ve Birleşik Krallık’tan multidisipliner araştırmacı grubu, bir bant boşluğu yaratmak için grafeni değiştirmeyi başardılar. Mevcut araştırma şu an için oldukça temel olmakla birlikte önümüzdeki birkaç yıl içinde fotodedektörlerin imalatı veya güneş enerjisi alanında olduğu gibi optoelektronikte yansımaları olabilir. Bunlar, güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek için yüksek performanslı güneş pili (fotovoltaik) hücrelerinin üretimi veya cihazların aşırı minyatürleştirilmesi için nanoelektronik alanı içermektedir. “diyor Profesör Rosei.
Bu ilerleme, Profesör Rosei’nin gözetiminde bir İtalyan-Kanada araştırmacı ekibi tarafından Mayıs 2020’de Nature Materials’da yayınlanan sonuçların tamamlayıcısıdır.
Kaynak: chemeurope.com