Grönland Buz Tabakasının Erimesi 2100 Yılında Deniz Seviyesinin 18 cm Yükselmesine Sebep Olabilir

Grönland Buz Tabakasının Erimesi 2100 Yılında Deniz Seviyesinin 18 cm Yükselmesine Sebep Olabilir

En son iklim modellerini uygulayan bir çalışma, Grönland buz tabakasındaki erimeyi önceki tahminlerden yüzde altmış daha fazla olacağını tahmin ediyor. Veriler, Bir sonraki IPCC raporuna eklenecektir.

Öncesinde tahmin edilen Grönland Buz tabakasındaki erimenin yüzde altmış daha fazla olacağını tahmin eden MAR’ın kullanıldığı en yeni iklim modelleri uygulamalarını içeren yeni bir çalışma, Liege ve Oslo Üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından yürütüldü. Veriler, bir sonraki IPCC raporuna eklenecek. Bu çalışma Nature Communications ‘da yayınlandı.

Antartika’dan sonraki en büyük buz kütlesi olan Grönland, 1.7 milyon km2 alanı kaplar. Tümünün erimesi okyanus seviyesinde 7 metreye kadar çıkabilecek önemli bir yükselişe sebep olabilir. Henüz bu noktaya gelmememize rağmen, erime yüzeyinin artışı sebebiyle iklim modelleriyle yapılan önceki senaryolardan biri olan 10 cm yükseliş yerini 2100 yılıyla daha yüksek bir değer olan 18 cm’e bırakmıştır. 2022 yılında oluşturulacak bir sonraki IPCC raporu (AR6) çerçevesinde, eski ve yeni IPCC senaryolarını küçülterek geliştiren iklim modeli MAR ile ISMIP6 projesinin çevreçesinde, Liege Üniversitesi’nin klimatoloji laboratuvarı başvuruda bulundu. Elde edilen sonuçlar, sera gazlarının konsantrasyonunun 2100’ e kadar aynı olan gelişiminin, önceden belirtilen IPCC raporundaki (AR5,2013) Grönland buz örtüsünün yüzey erimesinden yüzde altmış fazla olacağını tahmin edildiğini göstermektedir.

MAR modeli, Grönland buz tabakasının yazla beraber Kuzey Kutbu’nun ısınmasıyla daha fazla eriyeceğini gösteren ilk modeldi. MAR modeli, alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz taktirde en kötü senaryonun 2100 yılında Grönland buz tabakasının yüzey erimesi sebebiyle okyanus suyunun yükselmesinin 10 cm civarlarında olduğunu tahmin ederken, Oslo Üniversitesi doktora sonrası araştırmacılardan biri olan Stefan Hofer, “Bizim yeni tasarımız 18 cm yükselmeyi tahmin ediyor.” diye açıklıyor. Yeni IPCC senaryoları fiziğin geliştirilmesiyle bulutluluk temsilinin daha iyi birleştirildiği ve mekânsal çözünürlüğün arttırıldığı modellere dayanıyor, bu yeni tasarılar teoride daha fazla sağlam ve güvenilir olmalıdır.

Klimatoloji laboratuvar ekibi, Grönland buz örtüsü üzerine yapılan senaryoları azaltan ilk ekiptir. Laboratuvarın araştırmacılarından ve yöneticisi olan Xavier Fettweis, bu gelecek tasarıları mevcut iklim üzerine çalıştığımız MAR (GrSBMIP) yerine bizim geliştirdiğimiz ve senaryolarının azaltıldığı MAR modeliyle nasıl olduklarını incelemek çok ilginç olurdu diyor. Bu çalışma, Avrupa projesi PROTECT (H2020) çerçevesinde yürütülecektir. Bu projenin amacı ise çeşitli zaman ölçeklerinde deniz seviyesinde  meydana gelmiş yükselişinin sağlam küresel, bölgesel ve yerel projeksiyonlarını üretmek için karasal kriyosferdeki değişiklikleri tam olarak ölçülmüş belirsizliklerle değerlendirmek ve projelendirmektir.

Xavier Fettweis ve meslektaşı Damien Ernst tarafından geçen Eylül ayında başlatılan Katabata projesinin bir parçası olarak toplanan veriler, modellerin, özellikle de MAR iklim modelindeki rüzgar modellemesinin iyileştirilmesine de yardımcı olacak. Xavier Fettweis, rüzgarın buz erimesi üzerindeki etkisini bilerek, olabilecek en güvenilir modellere sahip olmak oldukça önemlidir diyerek sözlerini sonlandırır.

Kaynak : sciencedaily.com

897 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!