Güneş ile Dezenfekte: Yeni Pamuk Yüz Maskesi, Gün Işığında Bakteri ve Virüslerin % 99,9999’unu Öldürür
Fotoğraf : Yeni bir tür pamuk yüz maskesi, gün ışığı ile etkileşince virüsleri ve bakterileri öldüren reaktif oksijen türlerini (ROS) serbest bırakır. ( ACS Applied Materials & Interfaces 2020)
COVID-19 salgını sırasında birçok insan halka açık yerlerde pamuklu yüz maskesi takmaya alıştı. Bununla birlikte maskeye yapışan virüsler ve bakteriler, kullanıcı maskeyi çıkardığında veya maskeye dokunduğunda başka bir yere bulaşabilir. ACS Applied Materials & Interfaces’te çalışan araştırmacılar gün ışığına maruz kaldıktan sonra 60 dakika içinde bakteri ve virüslerin % 99,9999’unu öldüren özel bir tür pamuk yüz maskesi geliştirdiklerini açıkladılar.
Çeşitli kumaş türlerinden yapılan maskeler öksürük, hapşırık gibi nano ölçekli aerosol parçacıklarını filtreleyerek COVID-19 da dâhil olmak üzere çeşitli hastalıklardan koruyabilir ancak maskenin yüzeyindeki canlı bakteri ve virüsler de bulaşıcı olabilir. Peixin Tang, Gang Sun, Nitin Nitin ve meslektaşları, gün ışığına maruz kaldığında reaktif oksijen türlerini (ROS) açığa çıkaran yıkanabilir, yeniden kullanılabilir ve kullanıcı için güvenli olurken kumaş yüzeylerine yapışan mikropları öldüren yeni bir pamuklu kumaş geliştirmek istedi. Böylece kullanıcılar dışarda güneşli günlerde ve öğle yemeği saatlerinde, bez maskesini dezenfekte edebilir; güneş ışığından çok daha az yoğun olan ofis veya bina ışıkları altında daha uzun bir süre harcayabilir.
Araştırmacılar anti-mikrobiyal kumaşlarını, 2-dietilaminoetil klorürün (DEAE-Cl) pozitif yüklü zincirlerini normal pamuğa bağlayarak yaptılar. Daha sonra değiştirilmiş pamuğu, DEAE zincirlerine güçlü elektrostatik etkileşimlerle bağlanan negatif yüklü bir fotosensitizerin (ışığa maruz kaldığında ROS açığa çıkaran bir bileşik) bir çözeltisinde boyadılar. Ekip, fotosensitizer olarak “rose bengal” adı verilen bir boya ile yapılan bir kumaşın, gün ışığına maruz kaldıktan 60 dakika sonra kumaşa bulaşan bakterilerin %99.9999’unu öldürdüğünü ve ROS’a korona virüsten daha dirençli olduğu bilinen T7 bakteriyofajının %99.9999’unu etkisiz hale getirdiğini buldu.
Diğer farklı testlerle malzemenin en az 10 kez elle yıkanabileceğini ve antimikrobiyal aktivitesini kaybetmeden en az 7 gün boyunca gün ışığına sürekli maruz kalabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, kumaşın yeniden kullanılabilir antibakteriyel/antiviral bez yüz maskeleri ve koruyucu giysiler olarak kullanılabileceğini vadettiler.
Kaynak : scitechdaily.com