Güzel Koku Yayan Kumaş, Terli Spor Kıyafetlerini Etkisiz Hale Getirebilir
Fotoğraf: Kaynak: Amerikan Kimya Derneği
Sıcak yaz havası, stresli durumlar, egzersizler ve yoğun iş temposu sonucunda hoş olmayan ter kokusu üretilebilir. Peki giysilerimiz bu utanç verici kokuyu hoş bir koku patlamasıyla kapatabilseydi? Araştırmacılar pamuklu bir kumaşı terle temas ettiğinde limoni idris otu aroması yayması için değiştirdiler. Vücuttaki kötü kokularla ilgili mücadele stratejilerini ACS Applied Materials & Interfaces’e bildirdiler.
Son yıllarda bilim insanları ışık, sıcaklık ve mekanik gerilim gibi uyaranlara tepki gösteren ve bunun sonucunda renk değiştirerek veya elektriksel bir sinyal ileterek cevap veren akıllı kumaşlar geliştirdi. Araştırmacılar bununla birlikte kokuları kumaşlardan uzaklaştırmak için farklı yöntemleri de araştırdı. Carla Silva, Artur Cavaco-Paulo ve meslektaşları bu amaçla iki yöntemi karşılaştırmayı ve geliştirmeyi istedi. Bazı böceksavarlarda kullanılan ve limon otu bitkisinden üretilen β sitronelolü terlemeye karşı kullandılar.
İlk adım domuzların burunlarında bulunan, β sitronelollere ve diğer koku moleküllerine bağlı bir koku bağlayıcı protein (OBP) içerir. OBP’ye göre araştırmacılar CBM olarak adlandırdıkları karbonhidrat bağlı protein içeren bir modülü pamuğa tutturdular. İkinci adımda, lipit taşıyıcılarını ve yüklerini kumaşa bağlamış CBM’leri gösteren lipozomlarda kokuyu paketlediler. Ekip, yapısını değiştirdikleri pamuklu kumaşları asit içeren ter çözeltisine maruz bıraktı ve simüle edilmiş terlemenin düşük pH değerine sahip olması OBP ve lipozomların β sitronel salgılamasını sağladı. Bu iki adımı karşılaştırarak OBP’nin hızlı bir koku yaydığını, bunun aksine lipozomların daha yavaş ve kontrollü bir salınım yaptığını gözlemlediler. Buna göre lipozomlar diğer yaklaşımlara göre kokuyu daha fazla hapsedebilir. Araştırmacılar iki yaklaşımın da farklı giyim uygulamaları için faydalı olabileceğini söylüyor.
Kaynak: phys.org