Hafıza Arttırıcı Beyin Protezinin İnsan Denemelerinde Etkileyici Sonuçlar Alındı

Hafıza Arttırıcı Beyin Protezinin İnsan Denemelerinde Etkileyici Sonuçlar Alındı

Fotoğraf : Hafıza arttırıcı beyin implantı uygulanan bir hasta

DARPA tarafından fonlanan bir projede yapılan çalışmalar hafıza arttırıcı beyin protezinin geliştirilmesi ihtimalini gün yüzüne çıkarttı. Başarılı sonuçlar veren hayvan testlerinden sonra, Wake Forest Baptist Medical Center’da epilepsi tedavisi kapsamında beyin implantı bulunan hastalarla yapılan ikinci çalışmada da kısa ve uzun dönem hafızada ciddi iyileşmeler tespit edildi.

Hastalardan hafıza ile ilgili bilgisayar oyunları oynamalarının talep edildiği testlerde, hastaların beyinlerinin hatırlamak ile ilgili bölümü olan hipokampus bölgesinde nöral hareketlilik gözlemlendi. Titizlikle incelenen nöral hareket şablonlarından doğru hatırlama ile sonuçlananlar kaydedildi.

Bir sonraki denemede her bir hastaya kendi doğru hatırlamasını sağlayan nöral hareket şablonu, elektriksel uyarı olarak iletildi. Bu uyaranı algılayan hastalar, katıldıkları oyunlarda belirgin bir şekilde daha iyi sonuçlar elde etti.

Hatta araştırma ekibinin beklentisinden daha iyi sonuçlar alındı. Öyle ki; kısa süreli hafıza %37’lik büyük bir iyileşme gösterirken, 75 dakikadan daha uzun süreli hatırlama anlamına gelen uzun süreli hafıza %35 iyileşti.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Robert Hampson “Bu çalışmada hastanın kendi hafıza içeriğine ulaşabildiğimizi, onu güçlendirerek hastaya geri besleyebildiğimizi gösterdik” diyor. “Hastanın hafızası bozulmuş olsa bile, doğru hafıza kaydı için gereken nöral şablonu çıkartmak ve onu doğru olmayanlardan ayırmak mümkün. Bu doğru şablonu hastanın beynine yardımcı olmak için geri beslediğimizde sadece mevcut hatıra oluşumuna yardımcı olmuyor aynı zamanda onu güçlendiriyor.”

Bu araştırma, belki de gelecekte herhangi bir şeye bakarken onu daha sonraları hatırlamak istediğimizde basacağımız bir beyin güçlendirici butonun temelini oluşturacak. Bu tür bir şeyin, istekli olanlar için anında bir oyun değiştirici olabileceği açık.

Ancak araştırma ekibi bu teknolojide; Alzheimer hastaları, felç veya travmatik beyin hasarı olan hastalar gibi yeni hafıza kaydı oluşturamayacak durumdaki hastalar için bir medikal cihaz fırsatı görüyor. Çalışma ekibi aynı zamanda bir gün bu teknolojinin insanların daha önce kaydettikleri anılarını daha  uzun süre tutmaya yarayacak hale gelmesini umuyor.

Hampson “Gelecekte insanların onlar için önemli olan torunları ya da nerede yaşadıkları gibi önemli hafıza kayıtlarını, zihinleri yanılmaya başlasa bile unutmamalarını sağlamayı umut ediyoruz” diyor.

Bu araştırma Journal of Neural Engineering’de yayınlanmıştır.

Araştırma ile ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : newatlas.com

632 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!