Havuzlardaki İdrar Miktarının Tatlılık Testi ile İzlenmesi

Olimpik yüzücüler dahi bunu yaptıklarını kabul etmiş olsalar da, havuza çiş yapmak göz yumulamayacak bir durumdur. İdrar, havuz suyunda insan sağlığına zarar verecek bileşiklerin oluşmasına sebep olur. Şimdi ise bilim insanları su kalitesinin takibi için yeni bir yol deniyorlar: Tatlılık ölçümü. Ekibin hazırladığı rapor, ACS dergisi Çevre Bilimi ve Teknolojisi belgelerinde yer alıyor.

Son yapılan çalışmalar gösteriyor ki, idrardaki azot bileşikleri (üre gibi) ve ter klor ile göz tahrişine ve solunum problemlerine sebep olan trikloroamin de dahil olmak üzere dezenfeksiyon yan ürünleri (DBPs)  veren reaksiyonlara giriyor. Xing-Fang Li, Lindsay K. Jmaiff Blackstock ve çalışma arkadaşlarına göre bu bulgu; havuz kimyası ile ilgili farkındalığın ve bilincin artması, yüzme konusundaki  hijyenin ne kadar önemli olduğu hakkında toplumun eğitilmesi ihtiyacını vurgular nitelikte.

Belli bir havuzda ne kadar idrar ve potansiyel  DBPs olabileceğini ölçmek için, ekibin idrarda sürekli olarak bulunan bileşikleri belirlemesi gerekiyordu. Böylece araştırmacılar Sunett and Sweet One olarak pazarlanan, asesülfam potasyum (ACE) isimli yapay tatlandırıcıya yöneldiler. Çoğunlukla gazlı içecekler, pişmiş ürünler ve hatta diğer tatlandırıcılar gibi işlenmiş gıdalarda kullanılan bu tatlandırıcı; yaygın olarak tüketilir, kimyasal olarak kararlıdır ve sindirim kanalından direkt olarak tüketenlerin idrarına geçer.

Araştırmacılar Kanada’daki farklı 2 şehirde aktif olarak kullanılan 31 havuz ve jakuziden alınan 250’den fazla su örneğini ve ilk olarak havuzu doldurmak için kullanılan 90’dan fazla temiz musluk suyu örneğini analiz etmek için hızlı ve yüksek verimli bir analitik teknik geliştirdi. Bu tekniği kullanarak yaptıkları analizler sonucu gördüler ki; havuz ve jakuzilerdeki ACE derişimi bir litre suda 30 ile 7,110 nanogram arasında değişiyor.-Musluk suyu numunelerinde bulunan seviyelerden 570 kat daha fazla.- Araştırmacılar tatlandırıcı derişimine dayanarak, bu havuz ve jakuzileri kullanan yüzücülerin 7 galondan fazla, (1 galon yaklaşık 4,5 litre) idrar saldığını ölçtü. Bu ise 220.000 galonluk bir havuzda (Olimpik büyüklükte bir havuzun üçte biri) neredeyse 20 galona karşılık geliyor.

Kaynak : sciencedaily.com

955 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!