Hidroelektrik: Nedir ve neden önemlidir?

Hidroelektrikler, estetik, mühendislik ve saf kalitesiyle hayranlık uyandırıyorlar. Söz konusu küresel enerji üretimi söz konusu olduğunda Çin’den (Three Gorges), Brezilya’ya ve Paraguay’a (Itaipu) birçok baraj çok önemli roller oynamaktadır.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), hidroelektriği –hidroenerjiyi- ‘bugünün en büyük, tekli ve yenilenebilir elektrik kaynağı’ olarak tanımladı.

Peki bu sistem nasıl çalışıyor ve neden önemsemelisiniz?

Kalkışlar ve akışlar

Basitçe anlatmak gerekirse, suyun hareketi hidroelektrik için çok önemlidir.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) notlarına göre, bir alandan diğer bir alana yapılan yükseklik ve su akış hacmi değişiklikleri sudaki mevcut enerji miktarını belirlemekte önemli rol oynamaktadır.

Bu nedenle, büyük, yüksek debide akan ve güçlü su kütleleri önemli miktarda enerji üretme potansiyeline sahiptir.

Çeşitlilik

Bir nehir yüksek debide akıp enerji yığınlarına sahip olabilir. Ancak enerjiyi kullanmak için teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Uluslararası Hidroelektrik Derneği tarafından belirlenen birkaç tür hidroelektrik sistemi vardır. Bunlar: nehirden geçen, depolama, pompalanan-depolama ve açık deniz hidroelektriktir.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) nehir akış sistemini, nehrin akıntısının bir türbin üzerine baskı yapmasını kullanır, su baraj tarafından geri çekilir ve gereken enerji üretilir.

Etkiler

Hidroelektrik sisteminde bazı dezavantajlar mevcuttur. Hidroelektrik tesisleri, kuruldukları yerde yaşayan toplulukları etkileyebilir ve onları başka bir yere göçe zorlayabilir, aynı şekilde balıkları ve balıkçıları da etkiler. IHA’ ya göre aşağı akımlar akışı önemli ölçüde etkiler.

Bununla birlikte, hidroelektrik enerjisinin karbon emisyonlarına önemli bir etkisi olmuştur.

Dünya Bankası verilerine göre hidroelektrik, yıllık ortalama 2.8 milyar ton CO2’e eşdeğer küresel emisyonların kesilmesini sağlıyor.

Kaynak : cnbc.com

910 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!