Hidrojen Enerjili Trenler Geliyor

Hidrojen yakıt hücreli trenin Almanya’da ilk testleri başladı.

Hidrojen yakıt hücreli trenin Almanya’da ilk testleri başladı. İleri aşama testlerden sonra, gelecek yıl trenin Almanya’nın Buztehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven hattında hizmet vermesi planlanıyor.

Geleceğin toplu taşıma araçlarının ne olacağı konusunda birçok proje ortaya atılmakta. İnsansız elektrikli araçlardan, Hyperloop adı verilen sıra dışı teknolojilere kadar birçok seçenek mevcut. Enerjisini hidrojenden alan ve sıfır emisyon ile doğa dostu olan, fakat geleneksel trenlerden farkı olamayan bu alternatif ulaşım aracı insanlar için daha bildik ve tercih edilebilir duruyor. Coradia iLint isimli projeyi sürdürülebilir demir yolu geliştiricisi Alstom finanse ediyor.

iLint treninde, elektrik üretmek için atmosferden alınan hidrojen ve oksijeni enerjiye çeviren bir sistem kullanılmakta. Elde edilen enerji, treni saate 140 km hızla itebilmekte. Artan güç daha sonra kullanılmak için Lityum-iyon pillere depolanıyor; ayrıca elektrik sistemlerinin verimliliğini artırmak için enerji geri kazanım sistemleri de trene entegre edilmiş.

Bu sayede tren tamamen sürdürülebilir enerji ile hareket etmiş oluyor. Havaya sadece su buharı bırakıyor ve yol boyunca elektrik hatlarına ihtiyaç duymuyor. Tren de hareket enerjisini sağlamak için herhangi bir yanma işlemi gerçekleşmediğinde neredeyse sessiz çalışıyor.

Yapılan testte tren ile saatte 80 km hızda sürüş yapıldı. Maksimum hızda kullanım için daha birçok testten geçmesi gereken araç şu ana kadar sunduğu veriler ile doğru yolda olduğunu göstermekte.

Alstom’un Almanya ve Avusturya’daki başkan yardımcısı Didier Pfleger “bu testler, çevreyi koruma ve teknolojinin gelişmesi açısından önemli bir kilometre taşıdır. Alstom, hidrojen yakıt hücreli Coradia iLint ile trenler için sıfır emisyonlu alternatifi sunan ilk demir yolu şirketidir” dedi.

Kaynak : haberler.com

1.019 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!