Bilim insanları, havada gün ışığına maruz kaldıklarında oksijen yerine hidrojen üreten küçük damlacık tabanlı mikrobiyal fabrikalar kurdular. Çin’deki Bristol Üniversitesi ve Harbin Teknoloji Enstitüsü’nde bulunan uluslararası araştırma ekibinin bulguları Nature Communications’da yayınlandı. Normalde alg hücreleri karbondioksiti sabitler ve fotosentez yoluyla oksijen üretir. Çalışmada, fotosentez yoluyla oksijen üretmek yerine hidrojen üretmek için canlı alg hücreleriyle dolu şekerli damlacıklar kullanıldı.
Hidrojen, potansiyel olarak iklime nötr bir yakıttır ve gelecekteki bir enerji kaynağı olarak birçok olası kullanım sunar. Lakin büyük bir dezavantaj, hidrojen yapmanın çok fazla enerji kullanmayı gerektirmesidir, bu nedenle yeşil alternatifler aranmaktadır ve bu keşif, ileriye doğru önemli bir adım sağlayabilir.
Bristol Kimya Okulu’dan Profesör Stephen Mann ve Dr Mei Li ile birlikte Profesör Xin Huang ve Çin’deki Harbin Teknoloji Enstitüsü’deki meslektaşlarından oluşan ekip, her damlacıkta on bin kadar alg hücresini hapsettiler ve bunlar daha sonra ozmotik sıkıştırma ile sıkıştırdılar. Hücreleri damlacıkların derinliklerine gömerek hidrojen üretmek için normal fotosentetik yolu ele geçiren hidrojenaz adı verilen özel enzimleri çalıştırıp oksijen seviyelerini bir seviyeye düşürdüler. Bu şekilde, yaklaşık olarak çeyrek milyon mikrobiyal fabrika, tipik olarak sadece milimetrenin onda biri büyüklüğünde bir mililitre suda hazırlanabilir.
Ekip, hidrojen oluşumseviyesini artırmak için canlı mikro reaktörleri, oksijen için temizleyebilen ve dolayısıyla hidrojenaz aktivitesi için ayarlanmış alg hücrelerinin sayısını çoğaltabilen ince bir bakteri kabuğu ile kapladı. Henüz bu çalışma başlangıç aşamasında olmasına rağmen, çalışma doğal aerobik koşullar altında fotobiyolojik yeşil enerji gelişimine doğru bir adım sağlıyor.
Profesör Stephen Mann “Alg hücresi organizasyonunu ve sentetik mikro uzaylarda fotosentezi kontrol etmek için vektörler olarak basit damlacıklar kullanmak, hidrojen üretimine potansiyel olarak çevreye zarar vermeyen bir yaklaşım sunduğunu ve gelecekteki çalışmalarında gelişmeyi umduklarını değindi.
Kaynak : phys.org
Yazar

- Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ve Türkiye’de kimya bilimini ve diğer temel bilim alanlarının haberlerini en donanımlı şekilde sağlayan İnovaktif Kimya Dergisi ekibine katıldım. Bilgi birikimlerimi ve edindiğim haberleri sizlere aktarmak benim için büyük zevk . İlgi alanlarım; biyoteknoloji, polimer kimyası, proses kontrol, ilaç kimyası ve endüstriyel uygulamaları
Son Yazıları
Eğitim Haberleri2021.04.16Doğal Gazları Ayırmada Kullanılan Moleküler Elekler
Çevre Haberleri2021.04.07Şişelerde Kullanılan Plastikleri Yakıt ve Diğer Yüksek Değerli Ürünlere Dönüştürmede Alternatif Bir Yol
Biyomedikal Haberleri2021.03.29Kendi Kendini Düzenleyen Yumuşak Robotik Sistemlerde Kullanılan “Sürüleşme” Tekniği
Çevre Haberleri2021.03.04Güneş Hidrojeni: α-SnWO4’ten Yapılan Fotoanotlar Yüksek Verimlilik Vaat Ediyor