Hindistan Cevizi Suyundan Hayvansal Deriye Alternatif!
Bir el çantası, bir kanepe veya kemer için alışveriş yaparken, mağazalardaki seçeneklerin çoğunun kısmen veya tamamen deriden yapıldığını görürsünüz. Deri eşyalar güzel olsa da, yaptıkları süreç oldukça güzel değil. Bir deri ürünü oluşturmak için, polimerler, boyalar ve reçineler gibi çevreye zarar veren kimyasalların uzun bir listesi kullanılmalıdır. Ve hakiki deri satın aldığınızda, masum hayvanların insan modasına olan ilgisini desteklediğini unutmayalım.
Pratik ve şık deri alternatiflerinin eksikliğinden yakınan Susmith C. Suseelan, kağıt üreticisi olarak uzun yıllara dayanan bir ürün tasarımcısıdır. Suseelan Deccan Chronicle’a şöyle dedi: “Kimse çevreye verilen zararı ve bu süreçte katledilen hayvan sayısını düşünmez. Piyasada deri için çevre dostu bir alternatifin piyasaya sürülme zamanı artık geldi ” .
Slovak tasarımcı ve malzeme araştırmacısı Zuzana Gombosova’nın yardımıyla Suseelan, çevre ve hayvan dostu bir deri alternatifi oluşturma arayışında başarılı oldu. İki tasarımcı, bakteriyel selülozdan yapılan ve yüzde 100 vegan olan Malai adlı bir ürün geliştirmek için birlikte çalıştılar. Malai son derece dayanıklı ve deri ve kâğıt arasında bir malzeme olarak tarif edilebilir.
Öyleyse Suseelan ve Gombosova, Malai’yi üretmek için gereken bakteriyel selüloyu nereden alıyorlar?
İlginçtir ki, hindistancevizi suyundan geliyor! Güney Hindistan’da bulunan Kerala’daki Hindistan cevizi işleme üniteleri, hindistancevizi suyunu çıkarırlar. Bu nedenle Suseelan ve Gombosova, bu yan ürünü, daha sonra deri benzeri bir malzeme oluşturmak için kullanılabilecek olan bakteriyel selüloz yapmak için kullanarak bu ürünü yeniden üretme fikrine sahip oldular. Ancak tabi ki bu süreç bir gecede gerçekleşmedi – Gombosova, Deccan Chronicle’a şunları söyledi: “Üretmek istediğimiz şey için neredeyse 150 farklı formülasyon denedikten sonra, ticari olarak kullanılabilecek yeni bir sürdürülebilir ve çevre dostu ürün geliştirmeyi başardık” .
Suseelan ve Gombosova, sıkı çalışma ve deney saatlerinden sonra Malai’yi bir bilim haline getirme sürecini ele geçirdiler. Suseelan, Malai üretiminin arkasındaki yöntemlere bir bakış açısı verdi: “Hindistan cevizi suyu toplandıktan ve sterilize edildikten sonra, bakteri kültürü bunun üzerine beslenir. Mayalama süresi 12 ila 14 gün sonra alınır ve Malai hasat edilebilir ve bu da arıtma işlemine tabi tutulur. Daha kalın ve esnek bir malzeme oluşturmak için doğal lifler, zamklar ve reçineler ile zenginleştirilmiştir, böylece farklı kalınlıklarda ve dokularda tabakalar halinde kalıplanabilir. Renk vermek için doğal boyalar eklenebilir. Son aşamalar, hava ile kurumasına bırakılması ve ardından herhangi bir plastik kaplama veya sentetik katkı maddesi eklemeden yumuşak suya dayanıklı bir işlem uygulanarak yumuşatılmasıdır ”.
Peki Malai için sırada ne var? Suseelan ve Gombosova sürekli olarak kullanılan malzemenin kalitesini iyileştirmek için çalışıyorlar. Tasarım ortakları, ürünü geliştirmek için bakteri selülozu ile birlikte muz lifleri gibi doğal liflerin kullanılması olasılığını deneylerle ölçmeye çalışıyorlar. Malai’yi çeşitli materyal database’lerinde sergiledikten sonra üreticilerin dikkatini çektiler. İleriye dönük olarak, bu yaratıcı tasarımcılar, Malai’den piyasaya geniş bir ürün yelpazesi elde etmek için sürdürülebilirlik odaklı şirket ve markalarla bir araya gelmek istiyor.
Bu harika, çevre dostu deri alternatifi hakkında daha fazla bilgi almak için sabırsızlanıyoruz!
Kaynak : onegreenplanet.org