Hindistan Dünya’nın En Fazla Kükürt Dioksit Emisyonu Yapan Ülkesi Oldu

Hindistan Dünyanın En Fazla Kükürt Dioksit Emisyonu Yapan Ülkesi Oldu

Greenpeace’ in çalışması küresel kükürt dioksit emisyonunun en tehlikeli boyutlarda olduğu bölgeleri ortaya çıkardı.

Hindistan, Rusya ve Çin’ i geride bırakarak  en fazla küresel kükürt dioksit (SO2)  emisyonu yapan ülke oldu. Hindistan şu anda, NASA’ nın ozon tabakasını inceleyen uydu aracı tarafından elde edilen ölçüm değerlerine göre oluşturulmuş olan Greenpeace’ in yeni çalışmasına göre küresel antropojenik emisyonların % 15’inden daha fazlasını meydana getirmektedir.

Greenpeace’ in çalışması, Hindistan’ da tehlikeli boyutta SO2 emisyonu yapan noktaları termal enerji santralleri olarak belirlemektedir. Çalışma aynı zamanda dünyada en fazla miktarda SO2 emisyonu yapan noktanın Rusya’ da bulunan Norilsk döküm kompleksi olduğunu, bunu İran’ daki  Zagroz ve Güney Afrika’ daki Mpumalanga şehrinde bulunan Kriel’ in takip ettiğini vurgulamaktadır.

SO2 , dünya çapında hava kirliliğinden ölümlere neden olan ana kirleticilerden biridir. SO2’ ye doğrudan maruz kalmanın sağlığa olumsuz etkileri olduğu gibi diğer kirleticilerle reaksiyon vererek sülfat partiküllerinin bir biçimi olan Particulate Matter (PM2.5)’ ı oluşturmaktadır. PM2.5, kamu sağlığını en geniş ölçüde etkileyen kirletici olarak değerlendirilmektedir.

Resmi verilere göre Hindistan’ daki SO2 emisyonunun neredeyse tamamı kömür yakılmasından kaynaklanmaktadır. Hindistan, 2018-19’ da 4’ te 3’ ü yerli üretim olmak üzere 965 milyon ton kömür tüketmiştir. Bunun çoğu Hindistan’ ın elektrik üretiminin % 74’ ünü oluşturan kömürle çalışan termik santrallerce kullanılmaktadır. Çalışma tüm antropojenik SOemisyonun 3’ te 2’ sinin termik santraller ve petrol rafinerilerinden kaynaklandığını göstermektedir.

Kömürün Azaltılması

Hindistan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilk defa Aralık 2015’ de termik santraller için SO2 emisyon limit değerlerini sundu ve kükürt arıtma teknolojilerinin güçlendirilmesi için son tarihi Aralık 2017 olarak belirledi. Bununla birlikte son tarihin, Yeni Delhi’ de bulunan santraller için Aralık 2019 ve Hindistan’ daki diğer bölgelerde bulunan enerji santralleri için 2022 yılına kadar olması konusunda enerji santralleri işletmecilerinin yoğun lobi faaliyetlerinde bulunması ve Enerji Bakanlığı’ ndan baskılar gelmesi halk sağlığı uzmanları kadar çevrecileri de kızdırmaktadır. Hükümet, kömür madenciliği ve altyapısına doğrudan % 100 yabancı yatırım yapılmasını onayladığı için geçen hafta kömür sektörü daha da güçlendi.

Yeni Delhi’ deki Bilim ve Çevre Merkezi’ nin program müdür yardımcısı Soundaram Ramanathan “Durum endişe verici. Ancak hükümetin kükürt arıtım teknolojilerini geliştirmesi yönünde bir acil durum planı yok. Hükümet proaktif olabilirdi.” diyor. Greenpeace’ in temiz hava analisti Sunil Dahiya ise emisyonları azaltma konusunda siyasi irade eksikliği olduğunu söylüyor. “Düzenleyiciler tarafından katı yaptırımlar konulmadığı için kirletenler, sert bir ceza ile karşı karşıya kalmak yerine ertelenen tarihler  sayesinde zaman kazanıyorlar.” diye ekliyor.

Bu yılın başlarında yayınlanan 2018 Dünya Hava Kalitesi Raporu’ na göre hava kirliliği açısından en kötü 10 ilden 7’ si ve en kötü 30 ilden 22’ si Hindistan’ da bulunmaktadır. Dünya Bankası, hava kirliliğinin Hindistan’ da gayri safi milli hasılanın % 8,5’ una eşdeğer olduğunu tahmin etmektedir. Planlanan kükürt arıtım önlemlerinin yanı sıra Hindistan hükümeti öncelikle 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji kapasitesindeki payını % 40’ a çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Ancak kömürün enerji elde etmede temel bileşen olarak kalması bekleniyor.

Kaynak : chemistryworld.com

512 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!