İlaç sanayimiz bağımsız olmalı

ilac sanayimiz bagimsiz olmali

Stratejik önemdeki bir çok sektörde milli politikalar geliştiren Türkiye’nin, ilaç sanayinde de benzer adımları atması gerekiyor. Bu duruma dikkat çeken ilaç firması Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut, diyabet gibi stratejik alanlarda Türkiye’de üretimin çoğu zaman uluslararası firmalarca engellendiğini söyledi.

Her ülkenin ilaç sanayisinin bağımsız olması gerektiğini söyleyen Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, ilaç gibi stratejik bir alanda Türkiye’nin de milli politikalar geliştirmek zorunda olduğunu vurguladı. Diyabet ilaçlarının bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken ürünler olduğuna işaret eden Barut, “Diyabet ilaçları Türkiye’de mutlaka üretilmeli. Çünkü bu alan stratejik” dedi. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanlığını da yürüten Barut, sahibi olduğu Abdi İbrahim’in Kazakistan Almatı’da kurduğu ilaç fabrikasının inceleme gezisinde değerlendirmelerde bulundu.

Zararına Satış Oyunu

Nezih Barut, uluslararası firmaların Türkiye’de diyabet gibi ilaçların üretilmesinin önüne geçmek için zaman zaman iç pazarda zararına satış yaptığına da dikkat çekti. Barut, “Bu konudaki fiyat politikaları çok önemli. Türkiye pazarda hakim durumda olan firmalar çok düşük fiyatlarla piyasaya ürün vererek bu alanda yeni yatırımların girmesini engelleyebiliyorlar. Devlet buna dikkat etmeli ve stratejik davranmalı” dedi.

‘Referans Fiyat’ Ucuz İlaca Engel

Burat’un önemine değindiği bir başka konu ise Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uyguladığı fiyat politikası oldu. Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden yurt dışından getirtilen ürünlerin fiyatlarına dikkat çeken Barut, uygulanan depo fiyatlarının özel sektörün yurt dışından daha ucuza ürün teminini zorlaştırdığını belirtti. Barut, yüzde 55 daha ucuza getirebilecekleri ürünleri, Eczacılar Birliği’nin referans kabul edilen fiyatları nedeniyle Türkiye’ye getiremediklerini ifade etti. Bu sorunu Sağlık Bakanı ile görüştüklerini anlatan Barut, sıkıntının giderilmesini beklediklerini anlattı.

Sektörün Karlılığı %8-10 Arası

İlaç sektöründeki karlılıkların Türkiye’de yüzde 8-10 arasında değiştiğine dikkat çeken Barut, “Kamuya satışlarda yüzde 41 iskonto yaptığımız ürünler var. Ama bunu üretmek zorundayız. Bu bir görev” ifadelerini kullandı. Barut, sektördeki ilerlemenin firmaları sürekli yeni yatırımlara zorladığını da söyledi. “Dünyada en çok satan 10 ürünün 7’si, Türkiye’de en çok satan 10 ürünün 8’i biyoteknolojik” diyen Barut, bio ilaç üretimi için Abdi İbrahim’in de 100 milyon dolarlık yatırım yaptığına kaydetti. Nezih Barut, bio ilaçta 2018’in başında Hadımköy’deki tesislerinde üretime başlayacaklarının bilgisini de verdi.

Kazakistan’dan ihracat yapacak

Abdi İbrahim’in Kazakistan’daki şirketi Abdi İbrahim Global Pharm bünyesindeki 60 milyon $’lık tesisin kapıları ilk kez Türk basınına açıldı. Almatı’daki fabrika, Abdi İbrahim’in yurtdışında üretime geçen ilk tesisi oldu. 190 kişiye istihdam sağlayan ilaç fabrikasından Rusya, Gürcistan, Ukrayna, AB ve Kanada’ya ihracat yapılacak. Öte yandan Abdi İbrahim’in Cezayir’deki 50 milyon $’lık tesisi de 2017’de üretim başlayacak. Cezayir’deki hedef ise, 2020’de 500 çalışan ve 125 milyon $ ciro elde etmek.

Kaynak : yenisafak.com

651 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!