İlaç sektörü için OTC yasası çıkmalı

ilac sektoru icin otc yasasi cikmali

OTC alanında yaşanan kavram karmaşasının pazarı olumsuz yönde etkilediğini belirten Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Beran, ilaç sektörü için OTC yasasının çıkması gerektiğini açıkladı.

Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Berat Beran, OTC (Over the Counter: Tezgah üstü piyasası) alanında yaşanan kavram karmaşası, üretilen ürünlerin kalitesizliği ve çalışma etiğinin olmadığı satış anlayışının Türkiye ilaç piyasasındaki OTC pazarını olumsuz yönde etkilediğini ve küçülttüğünü bildirdi.

Beran, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı takviye edici gıda ürünlerine ve Sağlık Bakanlığı’nın ara ürün olarak adlandırdığı ürünlere topluca OTC adı verildiğini ve Türkiye’de OTC alanının net olmadığı vurguladı.

OTC yasasının da olmaması sebebiyle Türkiye’de gerçek anlamda OTC olmadığını ve üretilen ürünlerin kalite kontrolünün yapılmadığını bildiren Beran, eczacıların ve ilaç sektörünün OTC ürünlerine yaklaşımına değindi.

Beran, eczacılara yönelik düzenlenen fuarların bu pazarı kötü yönde etkilediğini kaydederek, bu fuarlarda merdiven altı diye tabir edilen üreticilerin ürünleri fiyat avantajları sebebiyle eczacılar tarafından satın alındığını aktardı.

Bu konuda örnek veren Beran, “Eczacılara yönelik düzenlenen fuarların birinde 2 liralık balık yağları sunuldu. Bu noktada eczacılık eğitimi almış birinin bu durumu sorgulaması beklenir, ama ne yazık ki eczacılarımız 2 liralık bir balık yağı ürününün içinde ne olduğunu sorgulamadan eczanelerine tedarik ettiler. Bu merdiven altı ürünler bir süre sonra hem halkın sağlığını tehdit etmeye hem de pazara ciddi zararlar vermeye başladı” ifadelerini kullandı.

Beran, 2011’de 800 bin, 2012’de 1 milyon 327 bin, 2013’te 1 milyon 397 bin, 2014’te 1 milyon 338 bin kutu balık yağı tüketildiğini belirterek, 2015 yılında ise şu an itibariyle rakamın 601 bin olduğunu be yıl sonunda 1 milyonun altında olmasının beklendiğini aktardı.

Balık yağı piyasasının bu yıl düştüğünü ve bu gidişle daha da düşeceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“Balık yağı piyasasının 2011-2014 yılları arasında yükselmesini biz ve bizim gibi birkaç firmanın yerli ve ithal kaliteli balık yağı ürünlerini piyasaya sunmasıdır. Berko İlaç kaliteli ve orijinal ambalajlı ürünleriyle pazarı geliştirdi ve büyüttü. Peki, 2015’te balık yağı piyasası neden düşmüştür? Bu fuarlarda eczacıların tedarik ettiği kalitesiz ürünler sebebiyle; halk bir kere kullandıktan sonra fayda görmediği için tekrar ürünü almamıştır ve bu durum pazarı olumsuz yönde etkilemiştir.”

“OTC yasası çıkmalı” 

Beran, ilaç sektörünün OTC alanına yaklaşımına da değinerek, bu ürünlere olan talebin farkına varan ilaç firmalarının OTC yasasının çıkması için gayret gösterip ciddi üretim yapmak yerine piyasadaki gibi ürünler üretip pazara girmeye başladığı bilgisini verdi.

Firmaların kaliteli koşullarda üretim gerçekleştirdiğini ancak OTC yasası ve düzenlenmiş bir pazar olmadığı için bugün yer altı imalatlarıyla rekabet eder pozisyona düştüğünü bildiren Beran, şu değerlendirmede bulundu:

“Bunun yerine OTC yasasının çıkması için çabalayarak pazarın kalitesini kontrol altına almaları gerekirdi. Diğer önemli bir konu ise sektöründeki bazı firmaların çalışma yöntemlerinin etik olmayışıdır. Bu firmalar kalitesiz ürün üretmelerinin yanı sıra rakiplerinin ürünlerini aslı olmayan karalayıcı söylemlerle kötüleyerek kalitesiz satış yaklaşımları sergilemekteler.

Bu durum da pazarın olumsuz yönde etkilenmesine ve küçülmesine sebep oluyor. OTC alanında üreten ve başarılı bir firma olarak bu alandaki çalışmalara devam edeceğiz. Ancak yeni yılda odağımızı devletin ödediği ürünlere çevirmek zorunda kalacağız. Çünkü OTC piyasası çok kötü bir yere gidiyor ve bundan ne eczacı ne üretici ne de halk karlı çıkabilir.”

Kaynak : dunya.com

940 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!