İlaç Üretimi için Faz 1 Uygulaması Başladı

ilac uretimi icin faz 1 uygulamasi basladi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin kendi ilacını üretmesi ve klinik testleri yapmasına imkân veren Faz 1 uygulamasını başlattı. İlk belgeyi alan İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi, kurduğu merkezde; kalp krizi, kanser ve inme gibi hastalıkları önleme adına yeni ilaç ve tedavi yöntemleri araştıracak.

Sağlık Bakanlığı; ilaçta dışa bağımlılığı önlemek için önemli bir adım attı. Türkiye’nin kendi ilacını üretmesi ve klinik testleri yapmasına imkân veren Faz 1 uygulamasını başlatan bakanlık, hem ilaç sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak hem de 1 trilyon dolarlık dünya ilaç pazarından pay almak için çalışacak. Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Genel Sekreterliği bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Sağlık Bakanlığı’ndan Faz 1 uygunluk belgesi alan ilk kamu kurumu hastanesi oldu. Bu belge ile birlikte hastane bünyesinde kurulan özel klinikte ilaç ve tedavi araştırmaları yapılabilecek.

Milyar Dolarlarımız Artık Türkiye’de Kalacak

Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi Kurucu Başhekimi Prof. Dr. İhsan Bakır, “Kalp cerrahisinde elde ettiğimiz başarıyı klinik araştırmalar alanına taşımayı hedefliyoruz. İlaç ve klinik araştırmalar alanında yurt dışına ödenen milyonlarca dolar para Türkiye’de kalacak. Hastanemiz bünyesinde 12 yataklı olarak dizayn edilmiş hekim, hemşire, laborant, farmakolog meslek mensuplarından oluşan geniş bir ekiple Türkiye’nin en büyük Faz I Kliniğini kurduk. Dünyada her yıl ilaç endüstrisi dünyadaki klinik araştırmalara 70 milyar dolar harcamaktadır. Klinik araştırma yatırımlarının artmasıyla ülkemiz bu pastadan yaklaşık 900 milyon dolar pay alabilecek durumdadır.”

Uluslararası çalışmalar yapacağız

Uluslararası Faz I klinik araştırmalar ağına dâhil olabilmesi için ön görüşmelere başladıklarını ifade eden Prof. Dr. İhsan Bakır, şunları kaydetti; “Oxford ve Cambridge gibi klinikleriyle ortak araştırmalar yürütmek ve tecrübe paylaşımında bulunmak istiyoruz. Yakın zamanda Avrupa ve ABD’den kliniklerle işbirliği çalışmaları başlatacağız. Dünyada her 4 saniye bir kişi kanserden, 6 saniyede bir kişi de inmeden ölmekte. Bu alanda kullanılan ilaçların tamamına yakını yurt dışından ithal ediliyor. Yüksek araştırma geliştirme potansiyeline sahip çalışmalarar için bir merkez açtık.”

Kaynak : yenisafak.com

632 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!