İngiltere plastik torba kullanımını nasıl azalttı?
İngiltere’de hükümet, plastik alışveriş torbalarından 20 kuruşluk ücret alınması uygulanmasının büyük bir başarıyla sonuçlandığını açıkladı.
Hükümete göre geçen Ekim ayında uygulama başladığından beri, İngiltere’nin en büyük yedi süpermarketinde toplam 640 milyon plastik poşet kullanıldı.
Atıkların azaltılması için çalışmalar yürüten WRAP kuruluşunun verilerine göre, aynı yedi markette 2014 yılı boyunca toplam 7,64 milyar poşet kullanılmıştı.
Eğer bu trend yılın geri kalanında da devam ederse, plastik torba kullanımında yüzde 83’lük bir azalma bekleniyor.
Yeni uygulamayla birlikte İngiltere’de 250’den fazla tam zamanlı çalışanı olan tüm büyük süpermarket ve mağazalarda, tek kullanımlık torbalardan minimum 20 Kuruş (5 Pence) ücret alınıyor.
Aslında Birleşik Krallık’ı oluşturan bölgeler arasında İngiltere bu konuda geç kaldı.
Galler 2011 yılında, Kuzey İrlanda 2013 yılında, İskoçya ise 2014 yılında bu uygulamaya geçmişti.
Bunu izleyen ilk bir yılda Galler’de plastik torba kullanımında yüzde 76, Kuzey İrlanda’da yüzde 71, İskoçya’da ise yüzde 80’lik düşüş yaşandı.
Milyonlarca sterlin gelir
Plastik torbalardan 20 kuruşluk ücret alınmaya başlanmasından bu yana geçen altı ay içinde:
- Torba başına alınan ücretlerden 141 milyon TL (£41,3m) gelir sağlandı.
- Bu gelirin en az 113 milyon TL’si (£29,2m) çevre, eğitim, sağlık, sanat alanlarında hizmet veren kurumlara bağışlandı.
Doğada yüzyıllarca yok olmayan plastik maddelerin kullanımındaki azalma, çevre kirliliğinin önüne geçmek ve özellikle de okyanusların geleceği için çok önemli.
Ünlü Science / Bilim dergisinde 2015 yılında yayımlanan bir rapora göre, dünyada yılda yaklaşık 8 milyon ton plastik atık, sulara karışıyor.
Küçük işletmeler dahil değil
Şimdi İngiltere’de bir sonraki adımın ne olacağı konuşuluyor.
Deniz Koruma Derneği’nden BBC‘ye konuşan Dr. Sue Kinsey, küçük ölçekli işletmelerde de bu uygulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi; İskoçya ile Galler’de böyle bir istisnanın olmadığını hatırlattı.
Fakat hükümet, devlerle rekabet konusunda zaten zorlanan küçük işletmeler için plastik torbalardan ücret alma uygulamasının ağır bir yük olabileceği görüşünde.
İklim değişikliği konusunda kampanya yürüten Yeryüzünün Dostları örgütünden Andrew Pendleton ise, plastik torbaların sorunun yalnızca küçük bir parçası olduğuna, atık sahalarına gönderilen milyonlarca kahve bardağının geri dönüşümü olmadığına dikkat çekti.
Kaynak : bbc.com