İnsan Akciğerlerinin Derinlerinde Mikroplastik Parçacıklar Bulundu
Yaşayan hastaların akciğerlerinde mikroplastik partiküller bulunmuştur. Hull York Tıp Fakültesi ve Birleşik Krallık’taki Hull Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, Science of the Total Environment Dergisi’nde, test edilen 13 örnekten 11’inde 39 mikroplastik bulunduğunu ortaya çıkaran bir makale yayınlamışlardır. Bu sayı, araştırmacıların daha önceki laboratuvar testlerine dayanarak bulmayı beklediklerinden çok daha yüksektir.
Akciğer dokusunda plastik olduğuna dair daha önce kanıtlar bulunsa da, hiçbiri bu kadar sağlam olmamıştır ve hiçbiri bunu yaşayan insanların akciğerlerinde bulmamıştır. Geçmişte yalnızca kadavralardan alınan örneklerde parçacıklar ortaya çıkmıştı, bu nedenle bu veriler “hava kirliliği, mikroplastikler ve insan sağlığı alanında önemli bir ilerleme” olarak tanımlanmaktadır.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Laura Sadofsky, Treehugger’a, “Doku, tıbbi bakımlarının bir parçası olarak göğüs ameliyatı geçiren hastalardan alınmıştır, ancak parçacıkların sağlıkları bu insanların üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını bilmiyoruz. Ayrıca bu parçacıkların herkeste olup olmadığını da bilmiyoruz.”
Akciğerlerde bulunan bu 39 parçacıktan 12 farklı mikroplastik türü saptanabilmiştir. En yaygın olarak %23 oranla polipropilen bulunmuş, bunu polietilen tereftalat yani PET (%18), resin (%15), polietilen (%10) ve Teflon gibi sentetik polimerler içeren politeirafloroetilen (%10) takip etmiştir. Neredeyse yarısı fiber formundadır (%49).
Şaşırtıcı Sonuçlar
Mikroplastiklerin bazıları, araştırmacıların partiküllerin akciğerlere girmesi için olması gerektiğini düşündükleri minimum boyuttan önemli ölçüde daha büyüktü.
Araştırmacılar, çalışmanın tartışmasında şöyle yazmışlardır: “Solunabilen ve alt solunum yoluna girebilen partikül boyutları hakkında önceden tasarlanmış bir varsayım olabilir. Ancak bu çalışmada ve diğerlerinde, bunlardan daha büyük partiküller rapor ediliyor ve bu nedenle, bu sayıları tekrar gözden geçirmenin ve hangi boyutların solunabileceğini araştırmanın zamanı gelmiş olabilir.”
Tahmin edilenden daha büyük olmasına rağmen, insanlar bu partikülleri fark etmeden soluyabilirler. Dr. Laura Sadofsky, Treehugger’a, “Biz ve diğerleri daha önce soluduğumuz havada mikroplastiklerin bulunduğunu göstermiştik, bu yüzden farkında olmadan bu partikülleri solumamız mümkündür.”
Araştırmacılar, mikroplastiklerin akciğerlerde ne kadar aşağı indiği konusunda çok şaşırmışlardır. Akciğerin üst kısmında 11 adet, orta kısmında yedi adet ve alt kısmında 21 adet partikül bulunmuştur.
Sadofsky bir basın açıklamasında, “En fazla sayıda partikülü akciğerlerin alt bölgelerinde bulmayı beklemiyorduk. Bu kısımda hava yolları daha küçük olduğu için bu şaşırtıcıdır ve bu büyüklükteki partiküllerin akciğerlerlerde bu kadar derine inmeden önce filtrelenmesini veya tutulmasını beklerdik.”
İlginç bir şekilde, erkek hastaların akciğerlerinde kadın hastalarınkine oranla daha fazla partiküle rastlanmıştır. Araştırmacılar, bunun kadınlardaki hava yollarının erkeklerden daha küçük olmasından kaynaklanabileceğini öne sürmüşlerdir.
Mikroplastikler Yaygındır
Bu, dünyamızda ve vücudumuzda plastiğin çoğaldığına dair artan kanıtlara katkıda bulunan endişe verici bir bulgudur. Ev tozu, hava, toprak, deniz suyu, yiyecek ve içecek kapları, giysiler, ev eşyaları, aşınmış lastikler ve daha fazlasını içeren bir dizi kaynaktan vücuda girebilen mikroplastik partiküller dışkı örneklerinde ve kanda zaten tespit edilmiştir.
Bu araştırma, plastik kullanımını azaltmak veya en azından onu daha mantıklı kullanmaya başlamak için ihtiyaç duyduğumuz çabaları güçlü bir şekilde hatırlatmaktadır. Daha düşük talep, daha düşük üretime yol açacak ve bu da başa çıkılması gereken daha az atık yaratacaktır.
Sonuç olarak araştırmacılar, mikroplastiklerin insan akciğerlerinde varlığının artık doğrulandığına göre, gelecekteki çalışmaların inhalasyondan kaynaklanan herhangi bir potansiyel sağlık etkisine odaklanabileceğini belirtmiştir.
Kaynak: treehugger.com