İnsan Enzimleri Antviral Özellikli Küçük Moleküller Üretiyor

İnsan Enzimleri Antviral Özellikli Küçük Moleküller Üretiyor

Fotoğraf : Viperin enzimi CTP’nin ddhCTP’ye dönüşümünü katalize eder.

Doğal olarak oluşan bir bileşik, canlı hücrelerde Zika virüsünün çoğalmasını engelliyor.

Yeni antiviral ilaçlar bulma arayışı önemli bir kaynağı kaçırmış olabilir: insan vücudu. Bir araştırma ekibi, insanların Zika virüsü de dahil olmak üzere çeşitli virüslerin çoğalmasını engelleyen küçük bir molekül üreten bir enzimi ürettiğini keşfetti. Araştırmacılar, molekülün bulaşıcı hastalıklara karşı yeni ilaçlar için bir başlangıç olabileceğini söylüyor.

Balıklar, kuşlar ve memeliler bir virüs tarafından enfekte olduğunda, istilacılarla savaşmak için açılan genlerden biri Viperin’dir. Ancak bilim adamları genin antiviral aktivitesinin kaynağını bilmiyordu. Genin bir enzimi kodladığının farkında olmalarına rağmen, katalizlenen reaksiyonlar hakkında çok az şey biliniyordu.

Albert Einstein College of Medicine’den Tyler Grove ve Steven Almo, enzimin aktivitesini araştırmak için Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden Jamie Arnold ve Craig Cameron ile işbirliği yaptılar. Enzim, elektron transferlerini katalize etmek ve radikal türler yapmak için S-adenosil metionini (SAM) kullanıyor. Ekip, katalize ettiği bir reaksiyonun, sitidin trifosfatın (CTP) dehidrasyonu olduğunu tespit etti.

Ortaya çıkan küçük moleküllü 3′-deoksi-3′,4′-didehidro-CTP (ddhCTP) bileşiği, bazı virüslerin RNA genomlarının çoğalmasını bozan mevcut antiviral ilaçlara benzemektedir. Test tüplerindeki deneylerde, araştırmacılar, ddhCTP’nin Zika virüsünün, Batı Nil virüsünün, dang virüsünün ve hepatit C’nin RNA polimerazlarını inhibe ettiğini tespit ettiler. Aynı zamanda maymun hücrelerinde Zika virüsünün replikasyonunu da engellediğini buldular.

RNA polimerazları, hem virüsler hem de insanlar dahil diğer organizmalar için RNA sentezlemekten sorumludur. ddhCTP, viral bir polimerazın büyüyen bir RNA zincirine eklemek için kullanacağı bir moleküle benzemektedir, ancak eklendiğinde, RNA zincirini sonlandırarak ve tamamlanmamış bir viral genom ile sonuçlanan daha fazla sentezi engellerler. Araştırmacılar, ddhCTP’nin neden insanlara ya da diğer organizmaların polimerazlarına müdahale etmediğini anlamaya çalışıyor.

Viperin genini araştıran Yale Üniversitesi’nden Peter Cresswell, çalışmanın “şaşırtıcı” olduğunu söylüyor. Ancak Viperin’in antiviral etkilerini açıklamıyor, viral DNA replikasyonunu nasıl bozduğunu anlatıyor.

Harvard Üniversitesi’nde bir virolog olan Priscilla Yang. “uyuşturucu üreticileri viral polimeraz inhibitörleri tasarlasalar da, biyologlar daha önce bu gibi antiviral küçük molekülleri üreten organizmaların farkında değildi” diyor. Çalışma, doğal olarak üretilen küçük moleküllerin işlevini göz önünde bulundurmak için çalışmacıları harekete geçireceğini söylüyor.

Ekip, bir ABD geçici patent başvurusunda bulundu ve ddhCTP’nin hücrelere daha kolay girebileceği bir versiyon geliştirmek için bir ilaç şirketi ile ortaklık kurmak istiyor. Araştırmacılar ayrıca viperin enziminin neden antiviral molekülü yapmak için CTP kullandığını da araştırıyorlar.

Kaynak : acs.org

1.066 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!