İpek Böceklerine Karbon Takviyeli İpek Ürettirildi
İpeğin anavatanı sayılan Çin’de, biliminsanları ilginç bir deneye imza attı.
İpek, asırlarca Çin’in en önemli gelir kaynakları arasında yer aldı. Çin’in Beijing kentindeki Tsinghua Üniversitesi’nde çalışan Çinli bilim insanlarının ipekle yaptıkları yeni deneyin sonuçlarına bakılırsa, bu durum yüksek teknoloji çağında da devam edebilir.
İpek böceklerine yemeleri için verilen yapraklara grafen ve karbon nanotüpler katan Çinli uzmanlar, bunun böcekler tarafından üretilen ipek üzerinde herhangi bir etkisi olup olmayacağını görmek istemişler. Sonuçlar hayli şaşırtıcı olmuş.
Grafenli yapraklarla beslenen ipek böcekleri, salgıladıkları ipek özüne bu malzemeyi de entegre etmeyi başarmışlar. Sonuçta ortaya karbon takviyeli, normalden en az iki kat daha sağlam bir ipek türü çıkmış.
Grafenin sağlam olduğu kadar yüksek iletken olması, bu malzemenin giyilebilir elektronik teknolojilerde de kullanılabileceği anlamına geliyor. Özellikle tıbbi amaçlı elektronik implantlarda bu yeni malzemenin kullanılması mümkün olabilir. Çinli uzmanlar ortaya çıkan yeni karbonlu ipeğin büyük miktarlarda sentezlenmesi için çalışıyorlar.
Kaynak : technopat.net