Bilim İnsanları Sahtecilik Karşıtı Görünmez Etiketler Geliştiriyor

Bilim İnsanları Sahtecilik Karşıtı Görünmez Etiketler Geliştiriyor

Fotoğraf: ITMO.NEWS için Dimtry Lisovsky

ITMO Üniversitesi ve St. Petersburg Akademi Üniversitesi’nden araştırmacılar orijinal ürünleri işaretlemek için yeni bir teknoloji geliştirdiler. İmalatçılar elektronikleri, ilaçları, mücevher ve diğer ürünleri yalnızca özel ekipman ile görülebilen görünmez görüntülerle etiketleyebilecekler. Bu etiketler ürünleri sahtecilikten korumaya yardım edecek. Araştırma Advanced Materials’te yayımlandı.

Tüm dünyada şirketler ürünlerinin sahtecilikten korunması için yollar arıyor. Ama mevcut yöntemler yalnızca geçici çözümler sunar. Suçlular mevcut muhafaza tedbirlerini geçmenin bir yolunu keşfeder etmez, teknoloji kullanışsız hale gelir. Rus bilim insanları çözmesi çok kolay olmayan yeni etiketleri önerdiler. Onlar lazerler yardımıyla yarı iletken malzemelerden yapılmıştır.

ITMO Fizik ve Mühendislik Bölümü’nde yardımcı doçent proje başkanı Dmitriy Zuev ‘‘ Lazerle, silikon nanofilmden yapılmış olan etiket üzerine benzersiz bir resim tasarımı oluşturan nadir toprak metallerinden erbiyum iyonlarını ekliyoruz. Bunu yapmak için ilk önce film üzerinde çıplak göz ile görünmeyen deliklerden kafes yapıyoruz. Bazı delikler erbiyum iyonları içerir, diğerleri içermez. Lazer radyasyonuna maruz kaldığında, erbiyumlu delikler renk değiştiriyor – böylelikle görüntüyü doğru bir şekilde okumamıza izin veriyor.’’ diyerek açıklıyor.

Suçluların bu gibi resimlerin içeriğini keşfetmesi uzun zaman alabilir. Bunu yapmaları için, yükleme sisteminin içine girmeleri, ekipmanı çalıştırmayı öğrenmeleri ve etiket okuma yönteminde uzmanlaşmaları gerekmektedir. Bu etiketler hatta birçok özelleştirilebilir nitelikleriyle daha güvenli yapılabilir.

ITMO Fizik ve Mühendislik Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Artem Larin ‘‘ Bizim etiketlerimiz birkaç parametre tarafından karakterize edilen erbiyum iyon lüminesansına dayanmaktadır: yoğunluk, dalga boyu ve ışıma ömrü. Bu parametrelerin kombinasyonu ek koruma katmanları tasarlamamıza izin verir. Bu nedenle kızılötesi sensör ile saklanan görüntüyü bulduğunuzda lüminesans parametreleri hakkında bilgiyi okuyabileceksiniz. Bu ek bir koruma sağlıyor.’’ dedi.

Geliştirilen sistem kimyasal ve mekaniksel etkiler için dayanıklı olup, ayrıca esnek film üzerine de yapılabilmektedir. St. Petersburg Akademi Üniversitesi’nde laboratuvar başkanı ve ITMO’da araştırmacı olan Ivan Mukhin’e göre, tüm bunlar teknolojinin ekonominin gerçek sektörü içinde başlaması için potansiyeline katkıda bulunuyor.

Kaynak: phys.org

687 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!