Işık ile Tedavi

Işık ile Tedavi

Fotoğraf: Fare kulağındaki turuncu-kırmızı boya, ışık ile aktifleşen RBC’lerden salınan trombinin sayesinde oluşan kan pıhtılarını göstermektedir. Ölçek çubuğu, 50 μm. Kaynak: ACS Central Science.

Protein terapileri, farklı ilaç türlerine ve özellikle küçük moleküllere kıyas ile biyokimyasal hedefleri açısından daha etkili ve seçicidir. Ancak, proteinlerin enzimler tarafından parçalanması veya böbrekler tarafından kandan temizlenmesi daha olasıdır, bu durum protein terapilerinin klinik kullanımlarını sınırlandırmıştır. ACS Central Science’da yayımlanan araştırmaya göre araştırmacılar, bir bal arısı peptidinin aracılığı sayesinde ışık ile uyarıldığında taşıdığı terapötik proteinleri etrafa salabilen kırmızı kan hücresi (RBC) taşıyıcıları tasarlamışlardır.

Protein ilaçları vücutta dengesiz etki yarattıklarından ötürü yüksek konsantrasyonlarda uygulanmaları gerekmektedir, bu da yan etkilere neden olabilmektedir. Araştırmacılar, protein tedavilerinde kullanılan etken maddeleri lipozomlar, nano-partiküller ve RBC’ler gibi taşıyıcılarda kapsülleyerek degredasyonlardan korumaya çalışmışlardır. Ancak bu taşıyıcıların da maddeleri uygun ortamlarda serbest bırakmaları gerekmektedir. Var olan sorunun üstesinden gelebilmek adına Brianna Vickerman, David Lawrence ve meslektaşları, RBC’leri, ışığın belirli dalga boyları ile tetiklendiğinde vücudun belirli bölgelerinde terapötik proteinleri serbest bırakacak şekilde tasarlamışlardır.

Araştırmacılar, RBC’lerin hücre zarına melittin adı verilen bir peptit yerleştirmişlerdir. Avrupa bal arısı zehrinin bir bileşeni olan melittin, normalde kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına neden olmaktadır. Ancak ekip, peptidi yalnızca belirli bir dalga boyundaki ışığa maruz kaldığına aktifleşmesini sağlayacak biçimde modifiye etmiştir. Çalışıp çalışmadığını test edebilmek için aşırı kanamanın önlenmesinde aktifleşen bir kan pıhtılaşma enzimi olan trombini, üretilmiş RBC’lere yüklemiş ve bu taşıyıcıları farelere enjekte etmişlerdir. Daha sonra her bir farenin kulağının küçük bir bölgesine ışık tutarak belirli doku kesitlerini incelemişlerdir.

Analiz, RBC’lere maruz kalan kanın yalnızca aydınlatılmış alanlarda pıhtılaştığını göstermiştir. Araştırmacılar, bu stratejinin ışık ile tetiklenen çeşitli lipit bazlı taşıyıcılardan protein, peptit ve nükleik asit terapötiklerinin salınması için faydalı olabileceğini belirtmektedirler.

Makaleyi görüntülemek için “Kırmızı Kan Hücrelerinden Terapötik Proteinlerin Işık Kontrollü Salınımı” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

640 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!