Japon Bilim İnsanları Yaşlanmaya Neden Olan Hücreleri Yok Eden Aşı Geliştirdi

Japon Bilim İnsanları Yaşlanmaya Neden Olan Hücreleri Yok Eden Aşı Geliştirdi

Japonya’daki bilim insanları, diyabet, damar sertleşmesi ve yaşlanmaya neden olan “zombi hücreleri” ortadan kaldırabilen bir aşı geliştirdi. Farelerde yapılan deneyler, aşıyı olan hayvanlarda yaşlanmanın önemli ölçüde geciktiğini gösterdi. Uzmanlar, “gençlik aşısı”nı, insanlığın yaşam süresini etkileyebilecek bir dönüm noktası olarak tanımladı.

Japon bilim insanları yaşlanma ve çeşitli hastalıklarla ilişkili “zombi hücreleri” ortadan kaldırabileceğini iddia ettikleri yeni bir aşı geliştirdi.

Juntendo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Toru Minamino liderliğindeki aşının arkasındaki araştırma ekibi, çalışmalarının sonuçlarını Nature Aging dergisinde yayımladı.

Damar Sertleşmesi, Diyabet ve Yaşlılık Tedavisi

The Japan Times’ın bildirdiğine göre aşı verilen farelerde, yaşla birlikte biriken ve artrit ile damar sertleşmesi gibi durumlarla ilişkili olan “zombi hücreleri” olarak da bilinen yaşlanan hücrelerin seviyelerinde azalma görüldü.

Minamino, “Aşının damar sertleşmesi, diyabet ve yaşlanmayla ilgili diğer hastalıkların tedavisinde uygulanmasını bekleyebiliriz” diye yazdı.

Zombi Hücreler Sağlıklı Hücrelere Zarar Veriyor

Bununla birlikte zombi hücreler, zamanla bölünmeyi durduran ancak ölmeyen hücreler olarak da tanımlanıyor. Ancak, bu hücreler zamanla zararlı kimyasallar salmaya başladığından, sağlıklı hücrelere zarar veriyorlar ve iltihaplanmaya neden oluyorlar.

Buna karşın Japın bilim insanları geliştirdikleri aşının, kendilerini yaşlanmış hücrelere bağlayan ve beyaz kan hücreleri tarafından uzaklaştırılmalarına izin veren antikorlar oluşturduğunu bildirdi.

Çalışma kapsamında, aşı verilen farelerin, aşılanmamış farelere kıyasla daha yavaş bir oranda yaşlılıkla ilişkili hücre geliştirdiği bulundu. Ayrıca ekip, yeni aşının şu anda piyasada bulunan yaşlanma önleyici hücre tedavilerinden daha az olumsuz yan etkiye sahip olduğunu ve etkisinin daha uzun sürdüğünü açıkladı.

Diğer taraftan, yaşlanma karşıtı tedaviler ve çözümler, bilim insanları için büyük bir arayış olmaya devam ediyor. Bu uygulamalar, genellikle yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve onunla ilişkili hastalıklarla mücadele etmeye istekli büyük yatırımcıları çekiyor.

Milyarlarca Dolarlık Piyasa

ABD’de yer alan Yeshiva Üniversitesi Albert Einstein Tıp Fakültesi Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü’nün kurucu direktörü Nir Barzilai, Newsweek’e verdiği demeçte, “Uzun yaşam için para harcamak isteyen kaç kişinin bulunduğunu bilemezsiniz. Milyarlarca dolarlık bir piyasa söz konusu” diye konuştu.

2011’den 2014’e kadar ABD merkezli Alkahest şirketi tarafından yayınlanan araştırmalar, genç farelerden alınan kanın yaşlı farelere verildiğinde beyin sağlığı üzerinde önemli olumlu etkileri olduğunu buldu. O zamandan beri, araştırmacılar kanda yaşlanma karşıtı tedavilerde kullanılabilecek yaklaşık 8 bin protein tespit etti.

2021’in başlarında şirket, Grifols tarafından 146 milyon dolar değerinde bir anlaşmayla satın alındı. Şimdiye kadar Alkahest ve Grifols, Alzheimer ve Parkinson dahil olmak üzere yaşa bağlı bir dizi hastalık ve durumu hedef alan aşama 2 denemelerine altı tedavi almayı başardı.

Öte yandan, bazı bilim insanları, yaşa bağlı hastalıkların, insanların yüzyıl boyunca yaşam sürelerini uzatmalarına izin veren bilim ve tıptaki ilerlemelerin doğal sonucu olduğunu varsaydı.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi Genetik ve Gelişim Bölümü başkanı Gerard Karsenty, “Bu çalışmayı evrimsel bir perspektife koyarsanız, o kadar uzun yaşamamamız gerekiyordu. Yaşlanma, insanlığın bir icadıdır. İnsanoğlu dışında hiçbir hayvan türü kendi bedenini, doğayı aldatmayı başaramadı. Filler 100 yıl yaşayabilir ama bir milyon yıl önce 100 yıl yaşadılar. İnsanlar kendi vücutlarını alt ettiler” dedi.

Kaynak : ntv.com.tr

789 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!