Kafeinin Etkileri: Sabah Kahvesi Düşündüğünüzden Daha Faydalı Olabilir

Kafeinin Etkileri Sabah Kahvesi Düşündüğünüzden Daha Faydalı Olabilir

Kafein Hareketli Nesnelere Verilen Reaksiyonu İyileştiriyor

Araştırmacıların kafeinin bir çeşit görsel beceri üzerindeki etkilerini keşfetmek için yaptıkları ilk çalışmada, katılımcıların hareketli hedefler için uyanıklık durumunun ve algılama doğruluğunun artırdığını gözlemledi. Aynı zamanda katılımcıların tepki sürelerinin de geliştiği sonucuna vardı.

Waterloo Optometri ve Görme Bilimi Okulu’ndan Dr. Kristine Dalton, “Çevremizde olup bitenlerin çoğu hareket ediyor – yaya olarak yoğun bir kavşağı geçmeye çalışmak veya bir bakkalda rafların arasında yürürken rafta bir şey bulmak gibi” dedi. “Görme keskinliğini dinamik koşullar altında test etmek, bu senaryolardaki işlevsel performansımız hakkında tek başına geleneksel statik görme keskinliği ölçümlerinden daha fazla bilgi sağlayabilir.”

Görme netliği veya görüş keskinliği olarak da bilinen görme keskinliği, bir kişinin küçük ayrıntıları algılama ve tanıma yeteneğini ifade eder ve statik (sabit) veya dinamik (hareketli) koşullar altında ölçülebilir. Hem statik hem de dinamik görme keskinliği, çevremizdeki dünyayla nasıl etkileşime girdiğimiz hakkında önemli bilgiler sağlarken; dinamik görme keskinliği becerileri, özellikle bizim veya etrafımızdaki nesnelerin hareket ettiği birçok günlük aktivitede önemlidir.

Granada Üniversitesi Optik Bölümü’nden ortak yazar Beatríz Redondo, “Kafeinin hızlı göz hareketlerinin(İngilizce: rapid eye movement,kısaca REM diğer adlarıyla paradoksal uyku ya da desenkronize uyku) hızını artırdığını zaten biliyor olsak da, kafeinin görsel işlemeyi tam olarak nasıl geliştirdiğini ve dinamik görme keskinliğini test ederek hareketli görsel uyaranların algılanmasını nasıl kolaylaştırdığını araştırmak istedik.”

İki ayrı günde, araştırmaya katılanların yarısı bir kafein kapsülü (4 mg/kg) alırken, diğer yarısı bir plasebo kapsülü yuttu. Waterloo Üniversitesi’nde tasarlanan ve onaylanan bilgisayar tabanlı bir test kullanılarak, her katılımcının dinamik görme keskinliği becerileri, kafein alımından önce ve 60 dakika sonra ölçüldü.

Araştırmacılar, kafein kapsüllerini yutan katılımcıların, daha küçük hareketli uyaranları tanımlarken doğruluk ve hız açısından önemli ölçüde  pozitif etki gösterdiğini, kafein tüketimi katılımcıların uyaran sürecini ve karar vermesini olumlu etkilediğini buldu. Dinamik görme keskinliği aktivitesinde rol oynayan göz hareket hızı ve kontrast duyarlılığı da kafein alımına duyarlıydı.

Dalton, “Bulgularımız, kafein tüketiminin, uyanıklığı ve uyanıklık duygularını artırarak bir kişinin görsel işlevi için gerçekten yararlı olabileceğini gösteriyor. Bu, özellikle araba kullanmak, bisiklete binmek veya spor yapmak gibi, karar verirken hareketli nesnelerdeki ayrıntılı bilgilere dikkat etmemizi gerektiren kritik, günlük görevler için geçerlidir.” dedi.

Waterloo’nun Optometri ve Görme Bilimleri Okulu’ndan Dalton ve Granada Üniversitesi’nden Redondo, Raimundo Jiménez, Rubén Molina ve Jesús Vera tarafından ortaklaşa yazılan çalışma, yakın zamanda Psikofarmakoloji dergisinde yayınlandı.

Referans: “Effects of caffeine ingestion on dynamic visual acuity: a placebo-controlled, double-blind, balanced-crossover study in low caffeine consumers” by Beatríz Redondo, Raimundo Jiménez, Rubén Molina, Kristine Dalton and Jesús Vera, 22 August 2021, Psychopharmacology.
DOI: 10.1007/s00213-021-05953-1

Kaynak: scitechdaily.com

595 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!