Kanser İlaçlarının Neden Olduğu Kısırlığa “Nanopropolis” Tedavisi

Kanser İlaçlarının Neden Olduğu Kısırlığa Nanopropolis Tedavisi

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Tatlı Seven, Nanopropolisin kanser ilacı olarak yaygın kullanılan sisplatinin yan etkilerini önemli oranda düşüreceğini belirterek, Nanopropolis’in kanser ilaçlarının neden olduğu kısırlıkla mücadelede etkili olduğunu açıkladı.

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Tatlı Seven, (yürütücü), İstanbul Cerrahpaşa Üniv. Prof. Dr. Ayben Kilislioğlu, Doç.Dr. Selcan Karakuş, Arel Üniversitesi’nden Doç Dr. Yeşim Müge Şahin ve ekipleriyle birlikte yaptıkları ve aynı zamanda 2019 Teknofest’de ödül aldıkları nanopropolisle ilgili Tubitak projesi sonuçlarını değerlendirdi.

Koronaya Karşı Propolis

Nanopropolisin kanser ilacı olarak yaygın kullanılan sisplatinin yan etkilerini önemli oranda düşüreceğini öne süren Prof. Dr. Pınar Tatlı Seven, propolisin son dönemde Covid-19 pandemisinde kullanımın artması ve birçok hastalıkta olumlu etkileri ile öne çıktığını ve ortalama 300 bileşiğe sahip önemli bir arı ürünü olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 15 yıldır propolis konusunda çalıştıklarını belirten Prof.Dr. Seven, son çalışmalarında propolisi nano propolis formu ile kıyasladıklarını ve nano formda kullanımı ile çok daha az miktarlarda yüksek etki elde edildiğini ifade etti.

Özellikle kanser gibi hastalıklarda yoğun ilaç kullanımı ve bu ilaçların bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesiyle propolis gibi güçlü antioksidan ve antikanser etkili ürünlerin yüksek oranda kullanımının sınırlanabileceğini söyleyen Prof.Dr. Seven, sisplatinin kanser olgularında yaygın kullanılan bir ilaç olduğunun bilindiği ancak kanser olgularında olumlu etkiler yaparken bir taraftan da bazı organlarda toksik etkilere neden olduğu ve normal hayatı etkileyecek bozukluklara sebep olduğu birçok çalışmada kanıtlandığını kaydetti.

Sperm Sayısını Düşürüyor ve Sperm DNA Hasarına Yol Açabiliyor

Prof.Dr. Seven, özellikle sisplatinin böbreklerde ve karaciğerde toksik etkiye sahip olduğunu, erkeklerde sperm sayısını düşürdüğünü ve sperm DNA hasarına yol açabileceğini söyledi.
Yaptıkları hayvan deneyi çalışmasında kemoterapide yaygın kullanılan sisplatinin bu toksik etkilerini nanopropolisin propolise oranla önemli oranda düşürdüğünü tespit ettiklerini dile getiren Prof.Dr. Seven, bu çalışma sonuçlarından yola çıkarak nanopropolisin uygun dozda ürün haline getirilerek insanlara sisplatin tedavisiyle birlikte verilmesinin gerek beslenme ve kilo kaybını önleme üzerine olumlu etkilerinden gerekse oksidatif stresi azaltmasından, karaciğer, böbrek ve testis hasarını önemli oranda iyileştirmesinden dolayı çok yararlı olacağı ve bu konuda çalışmaların genişletilebileceğini öngördüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Seven, şöyle konuştu:

“Nanopropolisin sperm parametreleri üzerine etkileri göz önüne alındığında kanser tedavisi gören ve sperm aktivitelerindeki düşüklüğe bağlı olarak problem yaşayan hastalarda özellikle kullanılması önem arz etmektedir. Ancak ürün haline getirilmesi için bu çalışma sonuçları ışığında AR-GE çalışmalarına gerek duyulmaktadır. Yan etkilerin giderilmesi yanında ayrıca propolis ve nanopropolisin antikanser, antioksidan, antifungal ve anti inflamatuar etkilerinin de olduğu bilinmekte ve sisplatin tedavisine sinerjik bir etki de oluşturabilecekleri göz önüne alınmalıdır. Bu etkili sonuçlar ileriki çalışmalarımız için önemli bulgulardır ve diğer proje önerilerimizin ön çalışması olarak değerlendirilecektir.”

Prof. Dr. Seven, çalışma sonuçlarının bir kısmının uluslararası önemli bir dergide yayınlandığını, okumak isteyenlerin aşağıdaki linkten ulaşabilecekleri ve ürünle ilgili patent sürecinin devam ettiği kaydetti.

Kaynak : olaygazete.co.uk

703 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!