Kanser İlaçlarının Taşınması için Geliştirilen Yöntem

Kanser İlaçlarının Taşınması için Geliştirilen Yöntem

Cardiff Üniversitesi Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Yüksek Okulu’ndaki araştırmacılara göre, kanser ilaçlarının insan vücudunun belirli bölümlerine verilmesine yönelik toksik olmayan yeni bir yöntem, birçok kanser terapisi ile ilişkili ciddi ve kötü yan etkilerin sona ermesi anlamına gelebilir.

Metot, ilaç dağıtımı da dahil olmak üzere birçok uygulamada kullanılan yeni bir nanotüp tipinin kullanılmasını içerir. Cardiff Üniversitesi’nde Dr. Ben Newland tarafından tasarlanan ve oluşturulan bu yeni tip, poli (etilen glikol) adı verilen toksik olmayan bir polimerden yapılmıştır. Asbest hastalığı gibi zehirlenmeye neden olabilen mevcut nanotüplerin aksine, bu yeni versiyonlar yumuşak, esnek ve biyo-uyumludur, yani vücut tarafından iyi tolere edilebilmelidirler.

Sadece bu yeni nanotüpün geliştirilmesinin, kanser ilaçların taşınmasında daha iyi bir yol sağlamasının yanı sıra, çok daha az yan etkilere de yol açabileceği düşünülüyor. Çünkü şu anda, çeşitli kanser türlerini tedavi etmek için kemoterapide kullanılan birçok ilaç, kan dolaşımına bir enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bu ilaçlar kanser hücrelerine ulaşmasına rağmen, mükemmel sağlıklı hücreleri de olumsuz etkileyerek saç dökülmesi, hastalık ve aşırı yorgunluk gibi çeşitli yan etkilere neden olurlar.

Yeni nanotüp, vücudun belirli bir bölümüne enjekte edilme potansiyeline sahiptir, bu da vücudun geri kalanının toksik kanser ilaçlarından büyük ölçüde etkilenmeden kaldığı anlamına gelir. Bunu daha da keşfetmek için, bu yeni nanotüpün meme kanserini tedavi etmede ne kadar etkili olabileceğini araştıran araştırmalar yapıldı. Doxorubicin adlı bir ilaç nanotüp yoluyla uygulandı ve aynı dozda kan dolaşımına enjekte edilen ile karşılaştırıldı.

Elde edilen bulgular, nanotüp taşıma methodunun hem metastasis hızını(kanser yayılımı) hem de tümör büyüme hızını azalttığını ortaya koydu ve araştırma ekibine bu yeni nanotüpün gelişiminin  gelecekte daha etkili kanser terapilerine katkı sağlayabileceği konusunda umut vermiştir.

Bu bulgulardan bahseden Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Ben Newland şöyle demiştir: “Yepyeni bir nanotüp türü geliştirmemizle birlikte, keşfedilmemiş bölgelerdeyiz. Bu araştırmanın ilk aşamalarındayız, ancak ilaçların bu şekilde teslim edilebildiği potansiyel gelişmeler hakkında düşünmek heyecan verici. ”

Araştırma projesi Cardiff Üniversitesi Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Okulu, Dresden’deki Leibniz Polimer Araştırma Enstitüsü ve Strathclyde Üniversitesi arasında bir işbirliğidir ve Welcome Trust tarafından finanse edilmektedir.

Bu araştırmanın bulgularının tüm detayları “Nanoscale” dergisinde “Yerel ilaç dağıtımı için yumuşak ve esnek poli (etilen glikol) nanotüpler” başlıklı bir makalede yayınlanmıştır.

Kaynak : phys.org

667 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!