Kanseri Tespit Eden Bir Parlama Çubuğu mu?

Kanseri Tespit Eden Bir Parlama Çubuğu mu

Yeni bir yöntemle şu anda kullanımda olanlardan 3000 kat daha parlak olan ve suya dayanıklı kimyasal ışıklı prob üretiliyor. Bu problar kanser teşhisi için özel bir uygulamadır.

Kemilüminesans yani kimyasal ışık, konserlerde ve elektrik gittiğinde kullanılan parlama çubuklarının (ışık çubukları olarak da bilinir) arkasındaki prensiptir. Ayrıca biyolojik örneklerin konsantrasyonlarını belirleyerek hastalıkları teşhis etmek için de kullanılabilirler. Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir yöntemle şu anda kullanımda olanlardan 3000 kat daha parlak olan ve suya dayanıklı bir kimyasal ışıklı prob üretiliyor.

Araştırma, mevcut probların elektronik yapısının değiştirilmesinin kendi doğal floresan özelliğini geliştirdiğini buldu. Bu, kanser gibi bazı patolojileri işaret eden hücresel aktivitenin tespiti ve ölçümü de dahil olmak üzere, çoklu uygulamalara sahip yeni bir tek bileşenli sistemin keşfedilmesini sağlayabilir. Çalışma yakın zamanda ACS Central Science’da yayınlandı.

“Kemilüminesans tanı testlerinde kullanılan en hassas yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Belirli bir protein veya kimyasalla temas ettiğinde ışık yayacak çok etkili bileşikler hazırlamak için bir yöntem geliştirdik. Bu bileşikler, diğer uygulamalar arasında kanserli hücreleri tespit etmek için moleküler problar olarak kullanılabilir.” Diyor araştırmayı yöneten TAU Kimya Okulu’ndan Prof. Dr. Doron Shabat.

Cenevre Üniversitesi’nden Dr. Christoph Bauer ile birlikte yapılan araştırmada, mevcut kemilüminesan problarda bir enerji kaybı olan arıza onarılıyor. Çoğu sistem, ilgi çeken türleri tespit eden bir emitör molekülünün bir karışımı ve sinyali algılanabilir seviyelere yükselten, sürfaktan adı verilen bir florofor ve sabun benzeri iki katkı maddesi karışımını kullanır. Fakat emitör molekülünden florofora geçiş işlemi sırasında enerji kaybedilir ve yüzey aktif maddeleri yani sürfaktanlar biyolojik olarak uyumlu değildir.

“Kimyagerler olarak, yapıyı ve fonksiyonu nasıl birbirine bağlayacağımızı biliyorduk. İki önemli atom ekleyerek, şu an piyasada olanlardan çok daha parlak bir prob ürettik. Ayrıca; bu özel molekül, hücrelerde doğrudan kullanım için uygundur.” Diyor Prof. Shabat.

Araştırmacılar bu moleküle dayanarak, biyolojik açıdan uygun bazı kimyasalları saptamak için sensörler geliştirdiler. Ayrıca, çeşitli enzimlerin aktivitesini ölçmek ve mikroskobik olarak hücreleri görüntülemek için kemilüminesan molekülü kullandılar.

“Bu bize, çeşitli hücre aktivitelerinin tespiti, görüntülenmesi ve analizi için yüksek etkili kemilüminesans sensörleri hazırlayabileceğimiz yeni ve güçlü bir yöntem sunuyor.” Diyor Profesör Shabat. Araştırmacılar şu anda canlı içinde görüntüleme yapabilmek için yeni probların kemilüminesansını güçlendirmenin yollarını araştırıyor.

Kaynak : sciencedaily.com

755 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!