Kara Kurt Sinekleri Kimyasal Silahları ve Diğer Kirleticileri Tespit Etmek için Kullanılabilir

Kara Kurt Sinekleri Kimyasal Silahları ve Diğer Kirleticileri Tespit Etmek için Kullanılabilir

IUPUI Bilim Okulundaki araştırmacılar, kara kurt sineklerinin özellikle kimyasal savaş maddelerinin tespitine özel bir odak ile kimyasal sensörler olarak kullanılabileceğini buldu.

Genel yasaklara rağmen kimyasal silahlar Suriye sivil savaşı gibi yakın zamanlı anlaşmazlıklarda kullanıldı ve bazı uzmanlar bu silahların Ukrayna’daki savaşta da kullanılabileceğinden endişeli. Bir IUPUI çalışması kara kurt sineklerinin, çevreye daha çok kimyasal yaymaktansa, bu kimyasal silahların tespiti için daha güvenli bir alternatif olarak kullanılarak, insanları olası tehlikeli durumlardan koruyabileceğini gösterdi.

Çalışma, Environmental Science and Technology dergisinde yayımlandı. Araştırma, ABD İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı’ndan bir hibe ile finanse edildi.

IUPUI Bilim Okulu, Adli ve Araştırma Bilimleri Fakültesi yöneticisi ve biyoloji profesörü Christine Picard, “Kara kurt sinekleri her yerde vardır ve çevremizdeki ortamı örnekleme konusunda çok ustalar” şeklinde açıkladı. “Çevrede uçarlar, tadarlar ve bu bilgileri bağırsaklarında saklarlar. Bir deney serisi sonunda, farklı çevresel faktörlerin kimyasal silah benzerlerini tespit etmelerini nasıl etkileyeceğine bakabildik.”

Manicke “Kara kurt sineklerinin bağırsaklarında hangi kimyasallar olduğunu belirlemek için kütle spektrometresi kullandık” şeklinde açıkladı. “Kimyasal silah maddesi benzerlerini ve çevrede kaldığında dönüştükleri bazı kimyasal maddeleri tespit etmeyi başardık. Eğer bir sinek su kaynağına denk gelirse, suda hidrolize olan kimyasal maddeyi sinekte bulabiliriz.”

Kimyasal silah maddeleri doğada çok kalıcı değilken, sineklerin bağırsaklarında kimyasal analiz için yeterli olacak kadar korunur. Ayrıca sineklerin ilk maruz kalımından sonra 14 güne kadar kimyasal silah maddesi benzerlerinin örneklerinin toplanması için daha güvenli bir yol ile insan hayatını riske atmadan tespitlerini gerçekleştirdiler.

Manicke “Eğer bir bölge çok tehlikeli, çok uzak veya ulaşımı kısıtlıysa veya örnekler gizlice toplanmak isteniyorsa, sadece biraz yem koyun ve sineklerin yeme gelmesini bekleyin” şeklinde açıkladı. “Geniş bölgeleri, sinekleri yem ile çekerek ve bağırsaklarında ne olduğunu analiz ederek tarayabiliriz.”

Bu araştırma, kirleticilerin, örneğin pestisitlerin çevrede nasıl hareket ettiğini anlamak isteyen çevre bilimcileri için de önemli uygulamalara sahiptir.

Bu çalışmanın yazarlarından biri olan doktora öğrencisi Sarah Dowling “Dr. Manicke ve Dr. Picard’ın ortak çalışması sonucunda doğrudan bir etkisi olabilecek projede çalışabildik” şeklinde açıkladı. “Çalıştığımız proje sayesinde savaştakilerin ve çevrede kimyasallarla uğraşanların güvenliğinin artacağını bilmek tatmin edici.”

IUPUI Adli ve Araştırma Bilimleri ve Kimya ve Kimya Biyolojisi yardımcı doçenti Nick Manicke önderliğinde, kimyasal silah benzerlerini kullanarak öğrenciler deneyleri gerçekleştirdi. Bir kimyasal silah benzeri, kimyasal olarak moleküllerin davranışı kimyasal savaş maddelerine benzer olan pestisitler gibidir, gerçek kimyasal silahlarla bazı özellikleri paylaşır ancak insanlara zehirli değildir.

Daha sonra, araştırmacılar bu çalışmadan öğrendiklerini Ordu Çevre Kimyası Araştırma Ofisi tarafından finanse edilen iki yıllık yeni bir projeye uygulamayı planlıyorlar. Bu çalışma, kazayla patlama olasılığı daha düşük olan yeni bir patlayıcı bileşik türü “duyarsız mühimmat”lardaki moleküllerin tespitine odaklanacaktır. Çünkü bu moleküller, çevreye daha fazla birikme eğilimindedirler.

Manicke ve Picard, uzak veya tehlikeli bölgelerde kara kurt sineklerini kullanarak sineklerdeki duyarsız mühimmat bileşiklerinin izlerine bakarak, çevresel birikimi inceleyecekler.

Çalışmaya ek katkıda bulunanlar arasında IUPUI doktora öğrencileri Christine Skaggs ve Khadija Moctar ve çalışma sırasında IUPUI’de öğrenci olan Tennessee Knoxville Üniversitesi doktora sonrası araştırmacısı Charity Owings bulunmaktadır.

Kaynak: sciencedaily.com

1.155 Kez Okundu

Gökçem Gülbey

1997 yılında Bursa’da doğdum. Ege Üniversitesi Kimya Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. İnovatif Kimya Dergisine, okuduğum ve bana heyecan veren güncel kimya haberlerine yabancı dil engeline takılmadan herkesin ulaşabilmesi için katıldım. Kimyanın yaşamımızın temelini oluşturduğu için kendine hayran bırakan bir alan olduğunu düşünüyorum. İlgi alanlarım: Yeşil Kimya, Organik Kimya ve Elektrokimya.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!