Karbonat Minerali Kendi Kendine Elmas Oluşturuyor

Karbonat Minerali Kendi Kendine Elmas Oluşturuyor

Karbonat içeren yeni jeolojik mekanizma, Dünya’nın alt mantosunun elmas açısından zengin olabileceğini düşündürmektedir.

Yaklaşık 50.000 yıl önce Çin’in kuzeydoğusuna çarpan bir göktaşı, kase şeklindeki Xiuyan kraterini oluştururarak jeokimyasal araştırmalar için bir hazine bıraktı. Araştırmacılar orada bulunan karbonat minerallerini analiz etmek için mikroskopi ve spektroskopi yöntemlerini uygulayarak, elmas örnekleri ve oluşumu için yeni bir mekanizma ortaya çıkarmıştır (Proc. Natl. Acad. Sci. ABD 2018, DOI: 10.1073 / pnas.1720619115).

Guangzhou Jeokimya Enstitüsü’nden Ming Chen, Şanghay’daki Yüksek Basınçlı Bilim ve Teknoloji İleri Araştırma Merkezi’nden Ho-kwang Mao ve iş arkadaşları kalsiyum, demir ve magnezyum içeren bir karbonat minerali olan ankerit üzerindeki etki sırasında oluşan yüksek ısı ve basınçların etkilerini inceledi.

25–45 GPa’lık darbe basınçlarının ve 800-900⁰C’lik sıcaklığın ankeritin ayrıştırılması ve elmasın oluşturulması için yeterli olduğunu bulmuşlardır. Bu işlemde, karbonat bileşeni kendiliğinden indirgeme işlemine tabi tutuldu, demir oksidasyon durumlarını Fe2+’den Fe3+’e çevirdi ve magnesioferrite (MgFe3+ 2O4) yüksek basınçlı bir polimorf oluşturdu. Sıvı ve ek indirgenme içermeyen bu dönüşüm, elmasın karbonattan oluşumunun benzersiz mekanizmasını temsil ediyor.

Araştırmacılar, karbonatın kendi başına elmas üretme kabiliyeti ile basıncın ve sıcaklığın bu süreci sürdürebilecek kadar yüksek olduğu dünyanın alt mantosunda çok yaygın bir mineral olabileceğini belirtmişlerdir.

Kaynak : acs.org

1.137 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!