Karbondioksit Elektro-İndirgenmesini Arttıran Yeni Katalizör

Karbondioksit Elektro İndirgenmesini Arttıran Yeni Katalizör

Fotoğraf : Cu-CuI kompozit katalizörü, elektrokatalitik CO2 indirgemesinden yüksek verimli C2+ kimyasallarının üretilmesini sağlar ( LI Hefei ve LIU Tianfu).

CO2 ve suyu çeşitli kimyasal ve yakıtlara dönüştürmek için temiz elektrik enerjisi kullanan elektrokatalitik CO2 indirgeme reaksiyonları (CO2RR), yenilenebilir enerjiyi depolamanın etkili yollarından biridir. Normal şartlarda multikarbon (C2+) ürünleri üretimi, çoklu proton-elektron transferleri, karmaşık ara maddeler ve CO2RR’den C2+ ürünlerine kadar yavaş gerçekleşen C-C birleşme adımları içerdiği için zordur. Bu durumun bir sonucu olarak C2+ oluşumunda düşük seçicilik ve üretim hızında yavaşlama meydana gelir.

Çin Bilimler Akademisi’ne (CAS) bağlı Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü’nden (DICP) Prof. Wang Guoxiong, Prof. Gao Dunfeng ve Prof. Bao Xinhe tarafından yönetilen araştırma ekibi, CO2RR’den C2+ kimyasallarının üretimini hedef alarak Cu-CuI kompozit katalizörü tasarlayıp bu katalizörden verimli sonuçlar elde ettiler.  Yapılan bu çalışma, 10 Nisan’da Angewandte Chemie International Edition’da yayınlandı.

Araştırmacılar, CuI tozlarını ve Cu nanoparçacıklarını  fiziksel olarak karıştırarak bol miktarda Cu0/Cu+ ara yüzlü katalizörler tasarladılar. Meydana gelen yapısal karakterizasyonlar, Cu-CuI kompozit katalizörün, alkali elektrolit ve uygulanan potansiyel tarafından indüklenen CO2RR altında dikkate değer bir oranda yeniden yapılandırıldığını ortaya koydu.

Prof. Wang, “Gerçekleştirilen bu çalışma, yüksek oranlı CO2RR’den C2+ ürünlerine yönelik verimli katalizörler tasarlamak için yeni bir strateji sunuyor” dedi.

Kaynakça: phys.org

825 Kez Okundu

Dilara Küçükay

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Çeşitli internet sitelerinde bilimsel konularda makaleler yazdım ve çeviriler yaptım. Hem bilimsel gelişmelerden haberdar olmak ve insanları haberdar etmek hem de İngilizcemi geliştirmek için İnovatif Kimya Dergisi'nde ilgi alanlarım üzerinde çeviriler yapmaktayım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!