Fotoğraf 1: Atmosferdeki karbondioksitten yapılan jet yakıtının, hava taşımacılığından kaynaklanan karbondioksit salınımını önemli ölçüde azaltması bekleniyor. KAYNAK: William HOOK/Unsplash
Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan’dan bir araştırma ekibi, karbondioksiti ana bileşen olarak kullanarak jet yakıtı üretmenin bir yolunu geliştirdi. Nature Communications dergisinde yayınlanan makalede çalışmanın prosesleri ve verimliliği ele alındı.
Günümüzde bilim insanları karbondioksit salınımını azaltmanın çeşitli yollarını aramakta, bunun için de çeşitli sektörlere odaklanmaktadır. Üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan bu sektörlerden biri de ulaşım kaynaklı karbondioksit salınımlarının %12’sini oluşturan havacılık endüstrisidir. Havacılık endüstrisinde karbon salınımının kontrol altına alınması, hava taşıtlarının içine ağır piller takılmasının güçlüğü nedeniyle çok mümkün olamamıştır. Bu kapsamda araştırmacılar, karbon-nötr jet yakıtı üretmek için kullanılabilecek kimyasal bir proses geliştirdiler.
Araştırmacılar, havadaki karbondioksiti jet yakıtı ve diğer ürünlere dönüştürmek için organik yanma adı verilen bir yöntem kullandılar. Bu proseste 350˚C’ye ısıtılan hidrojen, sitrik asit ve karbondioksit ile birlikte potasyum ve manganez eklenmiş bir demir katalizörü kullanıldı. Bu işlemde öncelikle moleküllerindeki karbon atomlarının oksijen atomlarından ayrılması sağlandı. Daha sonra, ayrılan bu karbon atomlarının hidrojen atomlarıyla bağlanması sonucu sıvı jet yakıtı içeren hidrokarbon molekülleri üretildi. Proses ayrıca su moleküllerinin ve diğer ürünlerin oluşumuyla sonuçlandı.
Yapılan testler, bu yöntem kullanıldığında, 20 saat sonrasında basınçlı bir odadaki karbondioksitin %38’inin jet yakıtına ve su, etilen ve propilen gibi diğer ürünlere dönüştüğünü gösterdi. Jet yakıtı ise bu ürünlerin %48’ini oluşturdu. Araştırmacılar ayrıca, bu jet yakıtını yapmak için kullanılan karbondioksitle aynı miktarda karbondioksit açığa çıkacağından dolayı, bu jet yakıtını hava taşıtlarında kullanmanın karbon-nötr olacağını belirttiler.
Bunun dışında, daha az elektrik enerjisi kullanıldığı için, araştırmacılar bu yöntemin uçaklara yakıt üretmede kullanılan diğer yöntemlerden ekonomik olarak daha uygun olduğunu belirttiler. Araştırmacılara göre, bu yöntemle birlikte, halihazırda çok fazla karbondioksit salınımının meydana geldiği kömür yakıtlı enerji santrallerine, dönüştürme sistemleri kurulmasının da önü açılmıştır.
Kaynak: phys.org
Yazar

- 1999 İstanbul doğumluyum. Lise öğrenimimi Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Lisans öğrenimime ise Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak devam ediyorum. Kimya sektöründeki tüm yeni gelişmelerden haberdar olmak ve siz okuyucularımıza aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi’ne dahil oldum. Polimerler, kompozit malzemeler, organik kimya ve petrokimya alanları öncelikli olmak üzere birçok farklı alandaki son gelişmeleri siz okuyucularımızla buluşturmaktan memnun olacağım.
Son Yazıları
Çevre Haberleri2021.04.19Mars’ta Magnezyum Kullanımı Araştırıldı
Çevre Haberleri2021.04.09CompPair, Kendi Kendini Onaran Kompozit Üretti
Çevre Haberleri2021.03.30Karbondioksiti Tutarken Elektrik ve Hidrojen Üreten Yeni Pil Sistemi Geliştirildi
Çevre Haberleri2021.03.20Güneş Pilleri: Kayıp Enerjinin Gizemi Çözüldü