Büyük Pil Depoları Geleceğin Enerji Depoları Olabilir

Büyük Pil Depoları Geleceğin Enerji Depoları Olabilir

Dünyanın en büyük pil depolama projelerinden biri, Birleşik Krallık hükümetinin kısa süre önce izin vermesinin ardından Essex’teki Thames Nehri kıyılarında inşa edilecek.

2024’te tamamlandığında, batarya 1.3 gigawatt saat elektrik depolayacak ve bir yıl boyunca 300’den fazla eve tedarik etmeye yetecek kadardır. Bu daha büyük elektrik enerjisi depolama sistemleri için hızlanan bir yarışın başlangıcını müjdeleyebilir. Yenilenebilir olabilen ancak yalnızca aralıklı olarak elektrik üreten güneş ve rüzgâr enerjisinin hızlı büyümesi nedeniyle bu tür depolamaya gittikçe daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Depolanabilirse, güneş veya rüzgâr çiftlikleri tarafından üretilen enerji daha sonra geceleri veya rüzgâr esmediğinde kullanılabilir. Şu anda, Birleşik Krallık’ın enerji depolamasının yaklaşık dörtte üçü pompalı hidroelektrik şeklindedir,6 ila 10 saat arasında muazzam miktarda güç sağlayabilir. Galler’deki Snowdonia ulusal parkındaki terk edilmiş bir taş ocağında inşa edilen Birleşik Krallık’ın en büyük pompalı hidroelektrik santrali, ülke çapında tam bir kesinti olması durumunda ulusal şebekenin yeniden başlatılmasının önemli bir parçası olacaktır. Bununla birlikte, pompalanan hidro, rezervuar inşaatı ve işletimi için uygun çok sayıda terk edilmiş taş ocağı ve yamaç olduğundan coğrafya tarafından sınırlandırılmıştır.

Bir Telefon Pili Ama Çok Daha Büyük

Büyük ölçekli pil projeleri şu anda neredeyse yalnızca lityum iyon teknolojisini kullanıyor. Bu, temelde cep telefonunuzda veya dizüstü bilgisayarınızda bulacağınız pillerin daha büyük sürümleri anlamına gelir. Tipik olarak bu sistemler, vakumlu paketlenmiş kahve poşetlerine benzer şekilde plastikleştirilmiş alüminyum levha kapak içinde vakumla paketlenmiş bir lityum iyon hücre olan poşet hücreleri kullanır. Bunlar daha sonra, tipik olarak büyük bir masaüstü bilgisayar boyutunda metal bir muhafaza olan modüller halinde birleştirilir ve daha sonra bu modüllerin büyük bir kısmı raf raflarda saklanır. California, en büyük lityum iyon pillerden bazılarına sahiptir.

San Diego County’deki LS Power Gateway projesinin 2021 yılında 1 gigawatt saatten fazla enerji depolaması planlanıyor ve Monterey’deki devasa Moss Landing sistemi nihayetinde 6 gigawatt saati depolamayı hedefliyor. Bunun gibi yeni teknolojileri tanıtırken, üretim ve kullanımlarının tüm yaşam döngüsü boyunca oluşan emisyonları dikkate almalıyız. Bu bağlamda piller iyi işliyor. Son araştırmalar, hidrojen, basınçlı hava veya çeşitli pil türleri dâhil olmak üzere elektriği depolamanın sekiz farklı yolunun genel küresel ısınma etkisine baktı ve yeniden kullanılan elektrikli araç pillerinin en düşük etkiye sahip olduğunu buldu.  Büyük ölçekli lityum iyon piller sürdürülebilir olacaksa, bunların da etkili bir şekilde geri dönüştürülmesi gerekecektir. Benzinli arabalardaki marş aküleri, elde edilebileceklerin güzel bir örneğidir. Bu atık akülerdeki kurşunun yaklaşık % 99’u yeni aküler yapmak için yeniden kullanılabilir. Doğal olarak lityum iyon bazı rakip teknolojilere sahiptir. Yüksek sıcaklıklarda (yaklaşık 300 ° C) tutulan erimiş tuzda enerji depolayan sodyum sülfür piller veya uzun bir kullanım ömrü ve düşük yanıcılık sunan metal vanadyum bazlı piller vardır. Ayrıca, birçok elektrikli aracı bir araya getiren ve çift yönlü şarjın temelde toplu olarak tek bir büyük pil olarak kullanılmasını sağlayan araçtan şebekeye teknoloji geliştiriliyor. Şu anda Londra’da Bus2Grid adlı bir deneme sürüyor. Aküler, araca sahip olan kişiye ait olduğundan ve dolayısıyla şebekeye ücretsiz olduğundan, bu potansiyel olarak en düşük maliyetli depolamayı sunar. Bununla birlikte, henüz daha büyük bir ölçekte geliştirilmemiştir ve elektrikli araçlara geçmek için çok daha fazla insan gerektirecektir.

Elektrik şebekesini düzenlemek için bu kadar büyük miktarlarda enerji depolamak gerekli olabilir, ancak doğal riskleri de beraberinde getirir. Hem lityum iyon hem de sodyum sülfür pillerin bir dizi yangını, bu teknolojinin tehlikelerini ve daha fazla güvenlik iyileştirmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Temiz, sürdürülebilir bir enerji sistemine geçiş ihtiyacı, bu kadar büyük enerji depolarının sağlayabileceği düzenlemeden yararlanacaktır. Dikkatli ve geliştirilmiş güvenlik tasarımı her şeyden önemlidir, ancak kesinlikle en büyük risk hiç risk almamaktır.

Kaynak: theconversation.com

522 Kez Okundu

Esra Karan

1994 yılında doğdum. Bursa teknik üniversitesi kimya mühendisliği lisans mezunuyum. Balıkesir üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisansını tamamladım. İlgi alanlarım polimerler, petrokimya, gıda kimyası….

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!