Karl Mayer’den Tekstil Devre

Karl Mayerden Tekstil Devre

Fotoğraf : E-çözgülü Örme Tekstil

Çözgülü örme tekstillerin elektriksel iletkenliği Karl Mayer’de geniş bir çalışma alanı buluyor. Tekstil devre ismi verilen büyük bir projede, tekstil üretimine iletken ipliklerin entegre edilmesi için raşel makinelerin jakarlı makinelerle birlikte veya ayrı olarak kullanımı değerlendiriliyor.

Şirket ellerindeki ilk sonuçların tekstillerin uzaktan kontrol amaçlı kullanılabileceğini gösterdiğini açıklıyor. Orijinal kullanım aracı ve üretim prensipleri; IDTechEx (Santa Clara) ve Aachen-Dresden-Denkendorf International Textile Conference’da başarıyla tanıtıldı.

Elektriksel İletkenliği Şablon Belirliyor

Çok barlı raşel makinalarında, sonsuz sayıda farklı şablona göre elektriksel iletken yapılar çalışılabiliyor. Çok barlı makinelerde kullanılan inovatif diziler sayesinde elyafları tam olarak istenilen pozisyonda konumlandırmak mümkün oluyor. Bu sayede makinanın tipine göre, pek çok tasarım ve jakar şablonu çalışılabiliyor.

Üretici, “Yüksek tasarım özgürlüğünün yanı sıra, çözgülü örme sayesinde elektriksel iletken tekstillerin üretiminde yüksek verimlilik de elde ediliyor” diyor. “Ayrıca, tekstilin temel özellikleri olan yumuşaklık, esneklik, elastiklik ve nefes alabilirlik gibi özellikleri korunuyor”.

Problemsiz Üretim

Bu elektronik çözgünü örme teknolojinin kalbinde Elitex benzeri metal içerikli filamentler yer alıyor. Karl Mayer ürün geliştiricilerinden Sophia Krinner gümüş kaplamalı poliamidlerin çok barlı raşel makinelerinde kolayca işlenebildiğini belirtiyor. Bir sonraki adımda aşmada makine sekanslarının optimizasyonu ile makinaların seri üretime uygun hale getirilmesi hedefleniyor.

Krinner yüksek fonksiyonel ipliklerin işlenmesi konusunda yüksek lisans derecesine sahip. Elitex’in yanı  sıra Shieldex ve Agsis gibi pek çok metal filament veya metalize ipliğin de çözgülü örmede kullanımı konusunda oldukça iyi sonuçlar elde ediyor.

Kaynak : innovationintextiles.com

840 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!