İnsan Vücudunun Tamamını 3 Boyutlu Olarak Yakalayan Giyilebilir Bileklik

İnsan Vücudunun Tamamını 3 Boyutlu Olarak Yakalayan Giyilebilir Bileklik

Cornell Üniversitesi araştırmacıları, minyatür bir kamera ve özelleştirilmiş bir derin sinir ağı kullanarak tüm vücut duruşunu 3 boyutlu olarak izleyebilen, türünün ilk örneği bir bileklik geliştirdi.

BodyTrak, tüm vücut pozunu tek bir kamerayla takip edebilen ilk giyilebilir cihazdır. Makalenin kıdemli yazarı Yrd. Doç. Cheng Zhang, BodyTrak’ın gelecekteki akıllı saatlere entegre edilmesi durumunda, hassaslığın kritik olduğu fiziksel aktivitelerde kullanıcı vücut mekaniğini izlemede önemli rol oynayabileceğini söylemiştir.

Zhang, “Akıllı saatlerin zaten bir kamerası olduğundan, BodyTrak gibi teknoloji kullanıcının pozunu anlayabilir ve gerçek zamanlı geri bildirim verebilir” demiştir. “Bu, kullanışlı ve uygun fiyatlıdır ve kullanıcının hareket alanını sınırlamaz.”

“BodyTrak: Bileklikte Minyatür Kamera Kullanarak Vücut Siluetlerinden Tüm Vücut Pozlarını Çıkarmak” başlıklı ilgili bir makale Proceedings of Association for Computing Machinery (ACM) on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technology Dergisi’nde yayınlanmış ve Eylül ayında ACM’nin bilgi işlem üzerine uluslararası konferansı olan UbiComp 2022’de sunulmuştur.

BodyTrak, daha önce el ve parmak hareketlerini, yüz ifadelerini izlemek ve hatta sessiz konuşma tanımak için benzer derin öğrenme modelleri geliştiren ve bunlardan yararlanan bir grup olan Cornell Ann S. Bowers Bilgi İşlem ve Bilişim Bilimi Koleji merkezli SciFiLab’ın en son vücut algılama sistemidir.

BodyTrak’ın sırrı yalnızca bilekteki bozuk para büyüklüğündeki kamerada değil, aynı zamanda arkasındaki özelleştirilmiş derin nöral ağdadır. Bilgisayarları hatalardan ders çıkaracak şekilde eğiten bir yapay zeka yöntemi olan bu derin sinir ağı, kameranın temel görüntülerini veya kullanıcının hareket halindeki vücudunun “siluetlerini” okur ve 14 vücut pozunu 3 boyutlu ve gerçek zamanlı ve sanal olarak yeniden oluşturur.

Başka bir deyişle, bilgi bilimi alanında doktora öğrencisi ve makalenin baş yazarı Hyunchul Lim, modelin kamera tarafından yakalanan kısmi görüntüleri doğru bir şekilde doldurduğunu ve tamamladığını söylemiştir.

Lim, “Araştırmamız, vücut algılama için vücut çerçevelerimizin tamamen kamera görüşü içinde olmasına ihtiyacımız olmadığını gösteriyor” demiştir. “Vücudumuzun sadece bir bölümünü yakalayabiliyorsak, bu, tüm vücudu yeniden yapılandırmak için çok fazla bilgi demektir.”

Zhang ve Lim, bu tür bir algılama cihazı takan birisinin yanında bulunan kişiler için mahremiyetin korunmasının, bu teknolojileri geliştirirken meşru bir endişe olduğunu söylemiştir. BodyTrak’in kamera, kullanıcının vücuduna doğrultulduğu ve kullanıcının yalnızca kısmi vücut görüntülerini topladığı için çevredekiler için mahremiyet endişelerini azalttığını söylemişlerdir.

Ayrıca, günümüzün akıllı saatlerinin henüz tam vücut algılamayı entegre edecek kadar küçük veya güçlü kameralara ve yeterli pil ömrüne sahip olmadığını, ancak gelecekte olabileceğinin de bilincidedirler.

Lim ve Zhang ile birlikte makalenin ortak yazarları; bilgi bilimi alanında doktora öğrencileri olan Matthew Dressa, Jae Hoon Kim ve Ruidong Zhang, McGill Üniversitesi’nden Yaxuan Li ve Shanghai Jian Tong Üniversitesi’nden Fang Hu’dur.

Kaynak: techxplore.com

659 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!