Kemik Erimesine Karşı Yeni Bir İlaç
Fotoğraf: Purdue Üniversitesi Fiziksel ve Endüstriyel Eczacılık Bölümü profesörlerinden Elizabeth Topp, osteoporozlu (kemik erimesi hastalığı) insanlar için hâlihazırda kullanılan bir peptit ilacı olan kalsitoninin yapısını geliştirmiştir. Kaynak: Chris Adam / Purdue Üniversitesi
Osteoporozu tedavi etmek amaçlı kullanılan ve yeni formu ile daha az yan etkiye sahip olduğu düşünülen ilaç, hastalar için daha iyi bir seçenek olabilecek potansiyele sahip.
Biophysical Journal‘da yayımlanan çalışma, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenmekte.
Purdue araştırmacıları, osteoporoz tedavisinde etkinliği artırmak adına peptit hormonunun bir prodrug formunu yaratmışlardır.
İnsanlarda kalsitonin, kalsiyum homeostazından sorumlu hormondur. Osteoporoz hastalarına uygulandığında ise kemik erimesini durdurarak kemik kütlesinin artmasına neden olmaktadır.
Ne yazık ki, insan kalsitonini sulu çözelti içerisinde fibriller oluşturmakta ve ilacın terapötik kullanımında etkinliğinin azalması durumu ortaya çıkmaktadır. Bu sebep ile osteoporoz hastalarına somon kalsitonini tavsiye edilmektedir. Somon kalsitonini hızlı bir şekilde fibril oluşturmaz ancak düşük potensiye ve çeşitli yan etkilere sahip olma potansiyeli mevcuttur.
Elizabeth Topp, “Teknoloji, bu kalsitonin ilaçlarını daha güvenli ve daha etkili hâle getirmeye yardımcı olabilir. Yaklaşımımız, insan kalsitonininin terapötik potansiyelini artıracak ve osteoporoz yada ilgili bozukluklar için somon kalsitonini yerine daha etkili bir seçenek vaat edecek,” demiştir.
Fibril oluşturma eğilimini azaltmak ve insan kalsitonininin terapötik faydasını artırmak için Purdue araştırmacıları, spesifik amino asit kalıntılarını fosforile etmişlerdir.
Topp, “Gelecek vaat eden birçok yeni peptit ilacı fibril oluşturma eğilimindedir. Bu teknoloji sayesinde, ilaç hastaya verildiğinde doğru yerde işe yarayacak bir biçimde stabilize edebilmekteyiz,” demiştir.
Makaleyi görüntülemek için “İnsan Kalsitonininin Fibrilasyonu ve Analogları: Fosforilasyon ve Disülfür İndirgemesinin Etkileri” buraya tıklayın.
Kaynak: phys.org