Kimya Öğretmenlerinin Atamalarını Engelleyen Etkenler

Kimya branşı mezunları, öğretmen atamalarının takvim ve kontenjanlarının yayımlanacağı şu günlerde atamalar yönünden sıkıntılarını ve MEB’den taleplerini sitemize ilettiler. Biz de diğer tüm adaylarda olduğu gibi metni aynen yayımlıyoruz, MEB yetkililerinin dikkatlerine sunuyoruz.

“Hayatın her evresinde, yediğimiz ve içtiğimiz tüm gıda maddelerinde, kullandığımız temizlik malzemelerinde, giysilerimizde, hastalıkların tedavisinde, toprağın veriminin arttırılmasında, taşıtların yakıtlarında, patlayıcılarda ve aklımıza gelen her alanda kimya vardır. Çevremizde ve canlıların yaşamsal faaliyetlerinde kimyasal olaylar meydana gelmektedir.

Sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra rafineri, petrokimya, lastik, plastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil, seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde ve birçok işletmelerin kalite kontrol bölümlerinde kimya alanı çok geniş yer tutmaktadır. Hayatın her alanında kimya bu kadar önem arz ederken MEB Kimya branşına aynı önemi göstermemektedir. Kanayan en büyük yaramız ücretli öğretmenliktir. Mevcut açığımız, alanında uzman olmayan ücretli öğretmenler ile giderilmeye çalışıldığı için hem biz atanamayan öğretmenleri üzerken her şeyden değerli öğrencilerimizin eğitim hayatına büyük bir engel oluşturmaktadır.

Eğitime Ayrılan Süre de yine eğitimi etkileyen en önemli etkendir

Temel Düzey Kimya Dersi Öğretim Programı, haftada 2 saat (9. ve 10. Sınıf) toplam 144 saatlik süre;      İleri Düzey Kimya Dersi Öğretim Programı, haftada 4 saat (11. ve 12. Sınıf) toplam 288 saatlik sürede işlenmesi istenir. Programın ve konuların kapsamına bakıldığında konular ya yetişmemekte ya da çok hızlı geçilmekte dolayısıyla öğrenme tam anlamıyla gerçekleşmemekte. Ayni zamanda 3 ve 4. Sınıfta kimya dersi seçmeli olarak görünmekte ve bu sebeple kadro açık sayımız az gösterilmektedir. Kimya demek laboratuvar demektir ve her sınıf düzeyinde en az 1 saat laboratuvar dersi konulmalıdır.  Öğrenci ezber ile konuları geçiştirmektedir. Bu milli eğitiminin amaçlarına uygun değildir.

Kimya Öğretmenlerini Etkileyen Önemli Sorunlar

Mülakat Sistemi: Sözlü mülakatın yüksek subjektifliği akademik ve bilimsel olarak kanıtlanmış olmak ile birlikte komisyonlar arası değerlendirme farklılıklarından dolayı branşların en önemli kıstası olan branş bazında sıralamalar alt üst olmuştur.
Dershaneci ve Etüt merkezinde çalışanlara kontenjan verilmesi: Kimya branşına verilen küçük paya sahip kontenjanın bizler için büyük bir sorun olarak görüldüğü mevcut durumda ayrıca dershanecilere verilmiş olan çok fazla kontenjan biz KPSS sınavı Genel kültür ve Yetenek, Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi giren öğretmenleri derinden yaralamıştır. Hakkımız olan kontenjanların onlara verilmesi ve bunun sadece mülakat ile yapılması eşitsizlik ve adaletsizlik örneğidir.

Öğretmen yeterliliğine sahip memurların MEB’e geçişi: Kurumlar arası MEB’e geçiş 2012 yılında kaldırıldı. Alan sınavının getirilmesi ile beraber alınan bu karar eğitimin kalitesi için gerekli ve yerinde bir karardı. Senelerce memurluk yaptıklarından bilgileri körelmiştir, sınıf yönetimi ve alan bilgilerini unutmuşlardır, bu konularda başarı sağlayamazlar.”

Kaynak : kamupersoneli.net

902 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!