Kimya Teknolojileri GEBKİM’de Konuşuldu

TÜBİTAK MAM ile GEBKİM arasında kimya sanayisi ile Tübitak Kimyasal Teknoloji Enstütüsü ortaklığı ile düzenlenen Kimyasal Teknoloji Günleri önceki gün Dilovası GEBKİM’de yapıldı.

Bölge sanayicileri ve Tübitak MAM  temsilcilerinin buluştuğu seminer, GEBKİM’in tanıtım videosu izlenerek başladı. GEBKİM yönetim kurulu başkanı Vefa İbrahim Aracı, bölgede ilk kez düzenlenen etkinlik öncesinde katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.İbrahim Aracı, konuşmasının başında kendilerine  böyle bir bölgeyi kazandıran  GEBKİM’i kurarak bugünlere getiren kurucu başkan Refik Baydur’u rahmetle andığını, kendisi ile 18 yıl birlikte çalışma şansı bulduğunu söyledi. 

Aracı şöyle devam etti. “Tübitak MAM ile buradaki yatırımcılarımız yüz yüze konuşturarak bir çok projeden haberdar etmek niyetindeyiz. .

Benim kendi şirketimle de Ar-Ge faaliyetlerinde TÜBİTAK MAM ile bazı projelerde birlikte çalışıyoruz. Kendilerine GEBKİM’den bahsetmiş ve benzer projeler için burada sanayicilerimizle ortaklaşa çalışabilir miyiz? demiştim. Nasıl çalışabiliriz, neler yapabiliriz noktasında görüş alışverişinde bulunmuştuk. Ben bir hayalin peşindeyim. Maddi anlamda yeterli bir bölgeyiz. Arazimiz de çok geniş. Biz büyük projeleri, yeni uygulamaları ve katma değer üretecek ürünleri üretebilecek bir bölgeyiz. Bunu neden yapmayalım? .Kurumsal olarak da böyle bir bölgeyiz. Bölgemizin içindeki şirketler dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapan şirketlerimizdir.” 

Kimya Meslek Lisesi Yapılacak

“Tıpkı bu şirketler gibi 40’a yakın fabrikanın hemen  kurulabileceği bir bölgeyiz., Bizim en büyük hayalimiz burada Kimya sanayine eleman yetiştirecek, nitelikle insan yetiştirecek bir meslek lisesi  açmaktır. Bunun çalışmalarına da başlamış bulunuyoruz. Müteşebbis heyetimiz den büyük bir katılım oldu, bölgede önemli katılımlar ve destekler oldu. Meslek Lisesi için bazı okulları geziyoruz, bilgi alıyoruz. Burada ciddi bir örnek okul kurmak istiyoruz. İçinde laboratuvarı olan, son sistem donanımlara sahip, bilimi her kademesinde hisseden  bir okul düşünüyoruz.

Burada kurulacak laboratuvarı da sanayicimizin yararlanabileceği bir laboratuvar olarak düşünüyoruz. Buradaki okulun sadece GEBKİM’e hitap etmeyeceğini civar OSB’lerde ki kimya ağırlıklı şirketlere de ara eleman sağlayacak bir okul olarak yönlendirmek istiyoruz.

Biz bölge olarak burada yapılması gereken her şeyi yapmaya hazırız. Bunun için işbirliğine varız. 2017 yılında İhtisas Kimya OSB olma farkımızı da yapacağımız çalışmalarla ortaya koyacağız” dedi.

Aracı’nın konuşması sonrası seminere katılan TÜBİTAK MAM yetkililerine günün anlamını belirten plaketlerin takdim edildiği bir mini tören yapıldı.

 Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretilmeli

Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK MAM Başkan yardımcısı Dr. İbrahim Bekar,  kendilerine  bu fırsatı verdikleri için GEBKİM yönetim kurulu başkanı Vefa İbrahim Aracı ve yönetime teşekkür etti.

GEBKİM için projeler üretilmesi için başlangıç yaptıklarını ve amaçlarının ülke sanayisine ve ihracatına katkı yapmak olduğunu belirten Bekar, “ Biz kendi yaptığımız işi iyi yapacağız. Daha iyisini yapacağız. Ülkemizi güçlendirecek, bizi sarsılmaz hale getirecek çalışmalar yapmak. Biz burayı güçlendirirsek, kendi işimizi doğru ve kaliteli yaparsak, doğru üretip satabilirsek ülkemiz güçlenecektir.

2023 vizyonu için üzerimize düşen büyük görevler var. Öncelikle katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Şu an yanılmıyorsam ürettiğimiz ürünler 1 dolar ortalamasında bunu 3 ya da 4 dolar seviyelerine çıkarmak, ülkemizin cari açıklarını gidermek için bu tür ürünler üretip, ihraç etmeliyiz.

Kendi Yol Haritamızı Size Açacağız

Kimya bu alanda en kritik durumda. Kimyasal teknolojilerde derinlik kazandığımız zaman bu rakamlara doğru ulaşabilme hedefimiz olacaktır. Burada kendimize koyduğumuz görev hızlandırma. Yapılan Ar-Ge çalışmalarının seviyelerini yükseltmek. Bunun için de siz sanayicilerin bizi yönlendirmesi lazım. Stratejik planları sağlayan kurullar ile birlikte işbirliği yapacağız. BU kısa olsun istemiyoruz. Uzun soluklu olsun. Kalıcı olsun. Bu yüzden bizim kendi yol haritalarımızı sizin çalışmalarınızla birleştirip, birlikte yol alarak bunu başarabileceğimize inanıyorum. Dedi.

TÜBİTAK MAM KTE Müdürü Prof.Dr.Ülker Beker’in konuşmasıhndan sonra  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü İlhan Aydın, katılımcılara sektörle ilgili bilgiler sundu.

GEBKİM yönetim kurulu üyesi Doç.Dr. Şafak Türkay’da konuşmasında Kimya Sanayi ile Araştırma kurumları ve üniversitelerle olan işbirliğini anlattı.

Ar-Ge reform paketi ile ilgili Bakanlık ve devlet desteklerini , Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji uzmanı Hakan Bal aktardı. TÜBİTAK TEYDEB desteklerinin yanı sıra TÜBİTAK MAM KTE  Ar-Ge çalışmalarının anlatıldığı Teknoloji Günleri, soru-cevap sonrası düzenlenen kokteylle sona erdi.

Kaynak : gebzegazetesi.com

562 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!