Kimyagerler, arı gibi tozlaşmaya yardımcı mini drone üretti

Albert Einstein’in “bal arılar yok olursa insanlığın sadece 4 yılı kalır” teorisini hepimiz duymuşuzdur sanırım. Bir çok araştırma da 4 yıl kadar kısa bir süre olmasa da arı popülasyonunun azalması her yıl yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne neden olacağı öngörülüyor. Son yıllarda bilinmeyen sebeplerle artan arı ölümleri Japon bilim insanlarını da korkutmuş olacak ki arıların tozlaşma görevlerini kısmen yerine getirebilecek mini drone tasarlamışlar. Bu cihazların arıların yerini alması tabi ki beklenmiyor fakat azalan tozlaşma oranını artırmaya yönelik olumlu sonuçlar elde edebileceklerini düşünüyorlar.

Japonya’nın “Advanced Industrial Science and Technology” enstitüsünden kimyagerler tarafından geliştirilen mini drone, alt bölümünde hayvan kılı ve yapışkan madde içeriyor. Bu sayede bazı çiçeklerden polen toplarken Japon zambaklarına sürtüce bu polenleri bırakıyor ve böylece tozlaşma sürecine katkıda bulunuyor.

Chem dergisi, geçtiğimiz hafta yaşanan ilerleme ile ilgili bir makale yayınladı. Yazarlardan Eijiro Miyako “Televizyonlarda sık sık rastlamaya başladığımız bal arılarının nedensiz ölümü, tozlaşmada meydana gelen düşüş beni duygusal olarak çok etkiledi, robotik bilimindeki gelişmelerle beraber acilen bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündüm” diye projeye nasıl başladığını açıklamış.

Miyako; “bu drone, polenleri uçuran ilk örnek fakat henüz dünyaya açılmaya hazır değil. Bu cihaz üzerine GPS, yüksek çözünürlüklü kameralar ve yapay zeka güçlendirmeleri yapılması gerekiyor. Bitkiler üzerinde tarama yapabilecek cihazların eklenmesi de bir diğer önemli nokta” diyor. Bu yorumlar sonucu benim aklıma ilk gelen şeyin “Black Mirror Hated in the Nation” bölümü olduğunu söylemem gerek.

Eleştirmenler, polen taşıyan drone’ların endişe verici boyutlara ulaşan arı krizi için iyi bir çözüm olmadığını düşünüyorlar. Sussex Üniversitesi’nde Bilyolog olan David Goulson, 120 milyon yıldır yeryüzünde bu görevi üstlenen arılar kadar efektif veya ucuz bir cihaz geliştirilebileceğine ihtimal vermiyor.

Goulson, blog yazısında dünyada 3 trilyondan fazla arı olduğunu ve bunların bize herhangi bir maddi yük olmadan çalıştığını, beslendiğini ve karşılında bir de bal verdiğini söylüyor. Ayrıca polen taşıyan drone’lar biyolojik olarak yenilenebilir hale gelmeden bu şekilde bir çalışmanın sadece büyük bir drone çöplüğüne neden olacağını belirtiyor.

Polen taşıyan drone’lar bal arılarının yerini alabilir mi bilinmez ama bu kadar büyük bir teknolojik yatırımın yanısıra bir de bal arılarının ölümüne yönelik çözümler üretilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak : webrazzi.com

678 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!