Yeni yapılan büyük çaplı çalışmalar, sigaranın dünya çapında on ölümden birinin nedeni olduğunu gösteriyor

Araştırmalara göre, tütün kontrol girişimleri başarıyla sonuçlandı fakat uyarılar tütün salgının henüz bitmediği yönünde ve yalnızca 2015’te 6.4 milyon insanın ölüm nedeninin sigara ile bağlantılı olduğu görülüyor.

Dünya çapındaki 10 ölüm nedeninden biri sigara kullanımına bağlı ve  yeni yapılan büyük çaplı çalışmalar tütün salgınının henüz bitmediğini ve dünya genelinde yaşam için bir tehdit olarak hala yayıldığını gösteriyor.

Tütün kontrol politikaları bir çok ülkede kabul edilmesine rağmen 2015’te yaklaşık bir milyar sigara bağımlısı vardı. Bu sayıdaki beklenilen artış dünya nüfusunun artmasıyla görüldü. Dünya genelinde her 4 erkekten biri ve her 20 kadından biri sigara içiyor. Ve sigara onların hayatlarını muhtemelen kısaltıyor çünkü sigara yüksek tansiyon sonucu oluşan sakatlık ve erken ölümler için en büyük ikinci risk faktörü.

Araştırmalar, 2015’te 6.4 milyon ölüm nedeninin sigaraya bağlı olduğunu ve bu ölümlerin yarısının sadece dünyanın kalabalık dört ülkesi olan Çin , Hindistan, ABD ve Rusya’da olduğunu gösterdi.

“The Lancet” adlı tıp dergisinde yayınlanan çalışmalara göre, tütün kontrolü için yapılan büyük girişimleri başarılı oldu. Dünya Sağlık Örgütü ,halka açık yerlerde sigara içilmesini yasaklayan, sigaraya getirilen yüksek vergilerle ve reklam ve satışı azaltmaya yönelik önerilen önlemleri içeren antlaşmayı 2005’te 180 ülke ile birlikte onayladı

1990 ve 2015 yılları arasında, sigara yaygınlığı erkeklerde %35’ten %25’e ve kadınlarda %8’den %5’e düşürüldü. Yüksek gelirli ülkeler ve Latin Amerika, özellikle Brezilya’nın tütün kullanımını zorlu bir şekilde azaltması, sigara bağımlılarının sayısındaki büyük azalışta başarılı oldu.

Fakat araştırmacıların, ABD’de bulunan Washington Üniversitesi’ndeki Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ndeki çalışmalarına göre  birçok ülke antlaşmayı kabul ettiğinden beri sınırlı bir şekilde sürece katıldı. Ve erkeklerde kadınlardan daha fazla sigara kullanımı görülmesine ragmen, erkeklerdeki düşüş daha büyük oranda ve kadınlarda çok küçük boyutta değişim görüldü.

Kıdemli Yazar Dr. Emmanuela Gakidou 2015’te günlük 933 milyon sigara içildiğini söyledi ve bunu şok edici bir sayı olarak görüyor. Makale, her gün sigara içenler üzerine yoğunlaştı.Ve ara sıra sigara içenler ve eski sigara içenler ve dumansız tütün gibi diğer tütün ürünlerini kullananları da dahil edersek tütün dolaşımı büyük olasılıkla daha fazladır ve bu alt sınırda tütünün ne kadar önemli olduğuyla ilgili, diye “The Guardian”a açıklamada bulundu.

Gakidou, yapılması gereken daha çok şey var olduğunu söylüyor ve ayrıca  “Tütünle savaşın kazanılacağına yönelik yagın bir görüş var fakat bence kanıtların gösterdigi şey bizim hala yeni ve devamlı çabalara ihtiyacımız var çünkü sigara fiyatları 2015’te çoğu insanın düşündüğünden daha yüksekti ama bunun da çok etkisi olmadı bu yüzden kesinlikle yapmamız gereken daha çok şey var. Bunu yapmak için de yeni ve gelişmiş stratejilere, daha çok çabaya ve siyasi iradeye ihtiyacımız var.”diyor.

Genel olarak dünya genelinde kadınların erkeklerden daha az sigara içtiğini ancak her ikisi için de bunun büyük bir sorun olduğunu da söyledi.

Gerçekten endişe verici bazı bulgularımız var örneğin Rusya’da sigara içen kadın sayısı son 25 yıl içinde önemli ölçüde arttı. Bazı batı Avrupa ülkelerinde de yaklaşık üç kadından  biri sigara içiyor. Dolayısıyla dünya genelinde  erkeklerden çok daha az sayıda kadın sigara içiyor fakat  kadınlar için bunun büyük bir probem olduğu bazı  ülkelerde var ” dedi.

Bill ve Melinda Gates Vakfı ile birlikte tütün kontrolünde  ve finanse edilmesinde  görevli olan, Bloomberg Vakfından Dr Kelly Henning, “Vurgulayacağım şey, tütün üzerine çalışmaların henüz bitmediği gerçeği. İyi haber ise, kadınlarda  ve erkeklerde günlük sigara kullanımının azalması ancak halen dünyada pek çok sigara içicisi var ve yapılması gereken daha çok iş var. Bence bu konuyu göz önünde tutmalı ve gerçekten daha fazlasını yapmalıyız.

Ayrıca, Çin ve Endonezya gibi ölüm oranının en yüksek olduğu ülkeler, gerçekten bu sağlık sorunlarına ihtiyaç olmadığını ve ele almak zorunda oldukları pek çok sorunun zaten olduğunu göstermeye çalışıyorlar. Ancak tütün kontrolü bu bölgelerde de kritik öneme sahip. “dedi.

Ve “Çin’de yılda bir milyondan sigara kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklı fazla ölüm var ve Çin, sadece erkeklerde yüksek sigara içme oranının etkilerini görmeye başladı. Bunun son derece büyük bir salgın haline gelmesi için, fark edilmesi beklenen sadece bir örnek.” dedi.

Nottingham Üniversitesi’nden Profesör John Britton, buna bağlı olarak yazdığı yorumda şunları söyledi: “Bu küresel sağlık felaketinin sorumluluğu asıl olarak, insan hayatının değerini, insanlığın geri kalanının çoğundan çok farklı bir şekilde ele alan çok uluslu başlıca tütün şirketlerine aittir. Buna örnek olarak, British American Tobacco, 2015 yılında 665 milyar sigara sattı ve 5.2 milyar sterlin kâr elde etti.

“Bugün, sigara kullanımı bir salgın gibi yayılıyor ve zengin dünyada düşük gelirli ve orta gelirli ülkelere de ihraç ediliyor ve radarın altına giriyor, görünüşe göre daha acil öncelikler var ve bu mevcut insan kaynaklarını ve finansal kaynakları çekiyor” diye yazdı. Tütünün ölüm nedeni olduğu bu salgın, tütün kontrol çalışmalarındaki gelişmeler, yatırım ve araştırmalar acil bir öncelik olarak görülmedikçe ve dünya genelinde inanılmaz derecede ilerleyecektir.

Kaynak : theguardian.com

654 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!