Kimyagerler İnorganik Ferrosene Çok Yaklaştılar
Fotoğraf 1: İnorganik ferrosen analog yapısı
İki siklotetrafosfit dianyonu arasına sıkıştırılmış bir demir iyonu, şimdiye kadar oluşturulmuş, inorganik ferrosene en yakın analogdur.
1950’lerin başında ferrosen keşfedildiğinde, hayli karışıklığa neden oldu. Yalnızca bir geçiş metalinden ve hava veya suyla karşılaştığında kendiliğinden ayrışmayan veya alev almayan bir hidrokarbondan yapılan ilk bileşikti. O zamandan beri organometalik kimyanın tipik bir örneği oldu.
Kimyagerler uzun zamandır ferrosenin yapısını kurcalamak ve karbonu fosfor atomlarıyla değiştirerek tamamen inorganik bir analog yapmak istiyorlar. Ancak bilgisayar modelleri fosfor analoğunun normal ferrosen kadar kararlı olması gerektiğini doğrulasa da, bu bileşik hiçbir zaman yapılmamıştır.
Fotoğraf 2: Yıllar boyunca, kimyagerlerin inorganik bir ferrosen (Yapı III teorik olarak mümkündür ancak hiçbir zaman yapılmamıştır.) yapma çabaları, görünüşe göre bu organometalik bileşiğin tam bir inorganik analoğunu oluşturmaya yaklaştırmaktadır.
Çin ve Almanya’dan bir ekip yakın bir zamanda kırmızı siklotetrafosfürlü demir sandviç kompleksi şeklinde, organometalik ferrosene en yakın inorganik ferrosen analog maddesini oluşturdu. Fosfor kareleri, tıpkı ferrosenin siklopentadienil anyonları gibi 6π aromatiktir ve tıpkı ferrosende olduğu gibi, merkezi demir +2 oksidasyon durumundadır.
Molekülün 2007’de var olduğu tahmin ediliyor ancak sentezler başarısız kalmıştır. Araştırmacılar, Zintl faz potasyum polifosfat KP’yi bir demir (III) bileşiği ile reaksiyona sokarak kompleksi oluşturmayı başardılar. Zintl fazlı KP, potasyum iyonlarından ve sonsuz sarmal fosfit zincirlerinden oluşmaktadır ancak şelatlayıcı bir kriptand molekülü, daha sonra demir kompleksini oluşturabilen siklotetrafosfit dianyonları oluşturmaya yardımcı olur.
Kaynak: chemistryworld.com