Kirlenmiş Topraktan Değerli Kimyasallar Sentezlendi

Kirlenmiş Topraktan Değerli Kimyasallar Sentezlendi

Emtia kimyasalları, kimya endüstrisinde plastikler, boyalar ve gübreler gibi seri üretilen birçok ürün için başlangıç ​​noktasını temsil eder ve bu tür emtia kimyasalları genellikle klor gazı veya brom gibi her ikisi de son derece toksik ve oldukça korozif olan girdiler yardımıyla sentezlenir.Johannes Gutenberg Üniversitesi Mainz (JGU) ve ETH Zürih’teki bilim insanları, emtia kimyasallarını mümkün olandan çok daha az tehlikeli bir şekilde üretmek için bir proses geliştirdiler.

Science’ın güncel sayısında araştırmacılar, emtia kimyasallarının sentezlenmesinde kullanabilmek için dikloro ve dibromo bileşikleri olarak bilinen kimyasalları elde ettiler.Bu bileşikleri elektroliz yöntemini yani bir elektrik akımı uygulamasından yararlanarak elde ettiklerini bildirdiler. JGU’nun yeni prosesinin geliştirilmesine yardımcı olan SusInnoScience ‘ın son teknoloji araştırma girişiminin sözcüsü Profesör Siegfried Waldvogel, “Klor gazı ve bromun özellikle küçük laboratuvarlar için kullanılması zordur çünkü sıkı güvenlik prosedürleri gerektirir”diyor.Ayrıca “Yöntemimiz , klor gazı veya brom kullanımını gerektirmediği için güvenlik önlemlerine olan ihtiyacı büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Ayrıca, elektrik akımının beslenmesini kontrol ederek istenen kimyasalların sentezlendiği reaksiyonu düzenlemeyi kolaylaştırır.”diye eklemiştir.

Profesör Siegfried Waldvogel’e göre, örneğin PVC üretiminde kullanılan çözücülerden dikloro ve dibromo bileşiklerini elde etmek için elektroliz yöntemi kullanılabilir. “Bu yaklaşım, klor gazı veya bromdan sırasıyla dikloro ve dibromo ürünlerini sentezlemekten çok daha basit.”diyor. Araştırma ekibi, yeni prosesin 60’tan fazla farklı substrat için amaçlandığı şekilde işlenebilme özelliği gösterdiğini iddia ediyor.Waldvogel, “Yöntemin, farklı boyutlardaki moleküller için kullanılabilir olduğunu ve bu nedenle geniş ölçüde uygulanabildiğini ayrıca ölçeklendirmenin de kolaylığından bahsetmiştir. Çoklu gram aralığında daha büyük miktarları dönüştürmede de zaten başarılı sonuç elde ettik,” diye eklemiştir.

Kimyagerler,elektrolizin, klor atomlarını yasaklanmış belirli insektisitlerin (böcek öldürücü) moleküllerinden ayırmak için de kullanılabileceğini ve istenen dikloro ürünlerini verebileceğini keşfetmekten özellikle heyecan duyuyor.Bu tür böcek öldürücülerin neredeyse hiçbir biyobozunurluğu yoktur.Çevrede uzun süreler boyunca varlığını sürdürüyor ve artık Kuzey Kutbu’nda bile tespit ediliyorlar.Prosesimiz, bu tür toksik maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir ve bunlar gelecekte bizim yararımıza kullanılabilir.”diye ekliyorlar.

Kaynak : phys.org

468 Kez Okundu

Cansu Gülbay

1994 Elazığ doğumluyum. Kimya mühendisiyim. Fırat Üniversitesi Kimya Mühendisliği Temel İşlemler Ve Termodinamik Anabilimda yüksek lisans yapmaktayım.Kendimi kişisel olarak sürekli geliştirmeye calışan ve mühendislik dısında sanata da ilgi duyan biriyim. Sektörümle ilgili gelişmeleri daha yakından takip edebilmek, Türkçe kaynak oluşturmak ve edindiğim bilgileri size aktarmak için İnovatif Kimya Dergisi ekibindeyim.İlgi alanlarım olan hibrid membranlar, biyokompozit filmler, biyopolimerler, ilaç kimyası, yeşil kimya, ayırma ve saflaştırma konuları ağırlıklı olmak üzere haber çevirilerim yayınlanacaktır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!