Kirli Kömürden Hidrojene: Girişim, Temiz Enerji Çözümünü Hedefliyor

Kirli Kömürden Hidrojene Girişim Temiz Enerji Çözümünü Hedefliyor

Fotoğraf: Loy Yang, Victoria, Avustralya’daki Hidrojen Enerjisi Tedarik Zinciri (HESC)

Bir Japon-Avustralya girişimi, sıvılaştırılmış hidrojenin ticari olarak üretilebileceğini ve yurt dışına güvenli bir şekilde ihraç edilebileceğini göstermeyi amaçlayan 500 milyon Avustralya doları maliyetindeki (390 milyon $) pilot projede kahverengi kömürden hidrojen üretmeye başladı.

Plan, sıvılaştırılmış hidrojen için ilk uluslararası tedarik zincirini oluşturmak ve sonraki büyük adım olarak kargoyu dünyanın ilk sıvılaştırılmış hidrojen taşıyıcısıyla göndermek olacak.

Avustralya Enerji Bakanı Angus Taylor, kutlama töreninin oturum aralarında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘‘Hidrojen üretimi ve ihracatında dünya lideri olma potansiyeline sahibiz ve proje tam da bunu yapmak için bu teknolojiyi geliştiriyor,’’ dedi.

Küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretinde hâlihazırda hakim durumda olan Avustralya, sıvılaştırılmış hidrojenin, kendi kömürü ve gazı için daha çevreci bir pazar alanı vereceğini umuyor.

Kawasaki Heavy Industries tarafından yürütülen ve dünyanın bilinen kahverengi kömür rezervlerinin dörtte birine ev sahipliği yapan Victoria eyaletinde bulunan proje, Japonya’nın 2050’ye kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için çok önemli.

Dünya’nın beşinci en büyük enerji tüketicisi olan Japonya, yıllık hidrojen talebini 2050 yılına kadar on kat arttırarak 20 milyon tona çıkarmayı hedefliyor, bu mevcut elektrik üretiminin yaklaşık %40’ına denk gelmekte.

Nispeten düşük enerji içeriğine sahip olması nedeniyle yakıtın en kalitesiz versiyonu olarak kabul edilen kahverengi kömür, Avustralya’nın en kirli elektrik santrallerinden bazılarını çalıştırmıştır. Bu santrallerden bazıları ise çoktan kapanmış veya kapatılması planlanmıştır.

Kawasaki’nin Hydrogen Engineering Australia (Hidrojen Mühendisliği Avustralya) biriminin genel müdürü Hirofumi Kawazoe, “Önemli olan hidrojenin maliyet açısından rekabetçi olması ve Victoria kahverengi kömürünün ucuz bir hidrojen kaynağı olması,” dedi.

Kömür Gazlaştırma

Proje, aynı zamanda karbondioksit ve diğer gazları da veren bir süreçte, kömürün yüksek ısı ve basınç altında oksijen ve buharla reaksiyona girmesini sağlayarak hidrojen üretiyor.

Eğer proje ticari hale gelirse, karbondioksit Victoria kıyılarına gömülecek. Aynı zamanda Avustralya ve Victoria eyaleti hükümetleri, karbondioksitin deniz tabanının altına taşınmasını ve enjekte edilmesini test etmek için paralel bir proje yürütüyor.

Projenin J-Power direktörü Jeremy Stone, bu tür karbon yakalama ve depolama teknolojisi kullanılarak kömürden üretilen hidrojenin, yeşil hidrojen üretim maliyetinin yarısı ile üçte biri arasında olduğunu söyledi. Ancak kahverengi kömür kullanımını sona erdirmek için kampanya yürüten gruplar, projenin para kaybı olduğunu iddia ediyor.

Yeşil hidrojen, suyun elektroliziyle rüzgâr ve güneş enerjisi kullanılarak üretilir ve kömürden üretilen hidrojenin aksine hava durumuna bağlıdır.

Environment Victoria kampanyalar yöneticisi Nicholas Aberle, ‘‘Önümüzdeki birkaç yıl içinde teknolojinin yerini yenilenebilir enerjiden sağlanan temiz hidrojen alacak. Kömürden hidrojene yapılan herhangi bir yatırım, kısa sürede gereksiz bir hâl alacak” dedi

Deneme tesisinde günde 70 kilogram (154 pound / gün) üretilen hidrojen, ihracat için sıvılaştırılmak üzere treyler ile bir liman sahasına taşınacak.

Japonya’ya giden ilk kargo ise, tanker üzerindeki son kontrolleri yavaşlatan COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle bu yılın ikinci yarısına ertelendi.

Kaynak: aljazeera.com

568 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!