Yeni Sistem Karbondioksit Emisyonunu Tutarak Elektrik Üretiyor

Yeni Sistem Karbondioksit Emisyonunu Tutarak Elektrik Üretiyor

Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ne (UNIST) bağlı oluşturulan yeni sistem, önemli ölçüde CO2 emisyonunu azaltarak hidrojen ve elektriği hızlıca ve etkili bir şekilde üretebilmektedir.

Ocak 2021’de Nano Energy’de yayınlanan sistem, Profesör GunTae Kim ve ekip arkadaşları tarafından UNIST Kimya Mühendisliği ve Enerji Fakültesi’nde yapıldı.  Bu sistem ile araştırma ekibi zarsız sulu metal-CO2 pili geliştirdi. Var olan zarsız sulu metal- CO2 pillerinin aksine, yeni pil sadece kolayca üretilme gibi bir avantaj ile kalmayıp, aynı zamanda işlemlerin tek tip elektrolitle sürekli olmasına izin vermektedir.

Araştırma ekibi, CO2 emisyonunu azaltarak herhangi bir zararlı yan ürün oluşturmadan elektrik ve katma değerli kimyasalları üretecek daha gelişmiş bir yaklaşım tasarladılar; zarsız bir Mg-CO2 pili. Araştırma ekibine göre, Mg-CO2 pili sirkülasyonlu CO2 kullanımına ve kolayca hidrojen üretimi sürecine odaklanarak çalışmaktadır. Üretilen bu yeni sistemin %92.0 gibi yüksek faradaik verimlilik sergilediği tespit edilmiştir.

Araştırma ekibi sistem ile ilgili, “Yeni geliştirilen laboratuvar ölçekli Mg-CO2 pil teknolojisini ticari bir gerçekliğe dönüştürmek amacıyla elektrik ve katma değerli kimyasalları üreten öngörülebilir bir prototip sistemimiz var, ki bu sistem CO2 ve yenilenebilir enerji kaynaklarını (örneğin rüzgâr, güneş, deniz suyu) kullanarak, insan yaşamını daha sürdürülebilir hale getiren bir temel.” dedi.

Mg-CO2 pil sistemi, sadece bir Mg-metal negatif elektrot, bir sulu elektrolit ve bir pozitif elektrot katalizörü gerektirdiğinden, arabalarda kullanılan hidrojen yakıt hücrelerine benzer bir yapıya sahip. Ancak, yakıt hücrelerinin aksine sulu elektrolitlere daha da odaklanarak çalışmaktadır. Sonuç olarak, bu yeni geliştirilen Mg-CO2 pili CO2 emisyonunu tutarak herhangi bir zararlı yan ürün üretmeden elektrik ve katma değerli kimyasalları başarılı bir şekilde üretir.

Araştırma ekibi, “Sonuçlarımız, yeni geliştirilen Mg-CO2 pil teknolojisinin pratik öneme sahip olan çeşitli katma değerli kimyasalları ve herhangi bir zararlı yan ürün oluşturmadan CO2’den elektriği üretmek için harika yararlarını göstermektedir. Böylece biz gelecekteki alternatif teknolojiler için CO2’in elektrokimyasal kullanımına tamamen kapı açtık.” dedi.

Kaynak : sciencedaily.com

760 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!