Kokteyllere O Muhteşem Tatlarını Veren Şey Ne?

Kokteyllere O Muhteşem Tatlarını Veren Şey Ne

Koktelyli içtiğinizde aldığınız o değişik tadı o kokteyle veren şeyin sebebi içeride meydana gelen kimyasal reaksiyonlar mı sizce ?

Yoksa gayet basitçe, içindeki maddeler bir araya geldiğinde tatları güzel mi oluyor sadece ?

Kokteyller gerçekten de kimyasal tepkimeler meydana getirebilir ancak bunlar karaciğerinizde veya belki de sizinle içki arkadaşınız arasında olur. (Ayrıca o büyük şarap kadehlerinde meydana gelmez, Hayır.)

Çoğumuz örnek kimyasal tepkimeleri düşündüğünüzde, kabartma tozu ve sirke gibi şeyler aklınıza gelmiştir muhtemelen. Böyle etkileyici, volkanik bir şey. Kokteyllerde meydana gelen reaksiyonlar daha incelikli, aslında pek çok bilim adamı, onları gerçek kimyasal reaksiyonlar olarak görmeyip, bundan ziyade “fiziksel değişiklikler” oldukları  iddiasında bulundular. İşte size bir örnek: Şekerin bir kokteyl içinde çözülmesi. Amerikan Kimya Derneği’nden Darcy Gentleman, “Bağlar kırıldığında ve oluştuğunda kimyasal tepkimeler elde edilir” diyor. “Şeker gibi bir şeyi elinize  aldığınızda ve suda erittiğinizde, su ile şeker arasında  ki bağlar kopar ve yeni bağlar oluşur. Basitçe bir tanımlama ile bunun bir reaksiyon olduğunu söyleyebilirsiniz.

Benzer şekilde, asit ve bazların bir kokteylde bir araya gelmesi kimyasal reaksiyona neden olabilir. Örneğin, Clam(midye) suyu, Sezar salatasında ki daha asitli olan domates suyunu biraz nötralize edecebilir diyor. Aynı şekilde, Booker ve Dax gıda araştırma laboratuarının sahibi Dave Arnold, yumurta akı ve süt gibi malzemelerin lezzeti artırmak için alkol ile reaksiyona girdiğini söylüyor. “Yumurta akıyla proteinler, polifenollerle bağlanıyor ve bunlar da acı tadı azaltıcı eğilimdedir” diyor.

Eğer ekşi viskiye bakacak olursak- ekşi viskide yumurta akı bulunması gerekir eğer doğru yapıyorsanız-buradaki yumurta akı viskiyi yumuşatmak için var aksi takdirde tadı biraz daha sert olurdu .İşte bunu kimyasal reaksiyon olarak sayarım. Kimyasal reaksiyon olsun ya da olmasın ilerisi için güzel bir gelişme .Diyor Dave Arnol

Kaynak : popularmechanics.com

917 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!