Kolon ve göğüs kanseri hücrelerini yok eden bileşik türevlerini buldu

Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Akocak kolon kanseri ve meme kanseri üzerine ABD ve İtalya’daki çalışma gurupları ile yürüttüğü çalışmalarda kanser hücrelerini büyük oranda yok eden etkin madde türevlerini elde etti.

ABD de 2009-2014 yılları arasında doktora çalışmaları sırasında bu kanser türleri üzerine çeşitli bileşik türevleri sentez eden ve bu bileşiklerde önemli başarılar elde eden Dr. Akocak yaptığı çalışmalarda kanser hücrelerini yok eden birçok etkin bileşik türevi elde etti.

Laboratuar çalışmaları hakkında bilgiler veren Dr. Akocak “ABD de yapmış olduğum doktora çalışmalarımda 100 ün üzerinde bileşik türevi sentez ettim. Bu bileşik türevlerinin dizaynı kanser çalışmalarına yol göstermesi hedefiyle yapıldı. Elde edilen bu bileşiklerin çeşitli kanser hücreleri üzerinde (kolon ve göğüs kanseri ağırlıklı) denemeleri yapılarak bazı ilaçlar ile kıyaslamaları yapıldı ve bu bileşiklerin normal hücrelere dokunmadan sadece kanser hücreleri üzerinde etki gösterdiği tespit edildi. Doktoramı tamamladıktan sonra Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde göreve başlayarak çalışmalarımı sürdürdüm. ABD de iken yapmış olduğumuz başarılı çalışmaların devamını yeni kurmuş olduğumuz araştırma laboratuarlarımızda devam ettirdik. ABD de yapmış olduğumuz çalışmalar uzun süre alacak olması sebebi ile sadece sentez ve hücre kültürü çalışmalarını tamamlayabildim. Oradaki çalışmalarımızın halen kolon kanseri hayvan modelleri üzerine denemeleri devam etmekte ve önemli sonuçlar elde edilmektedir” dedi.

“İlaç olma potansiyeli olan yeni bileşik türevleri elde edildi

Yapılan bu çalışmaların küçük bir kısmının ilaç araştırma alanının en önemli akademik dergilerinden biri olan “Journal of Medicinal Chemistry” adlı bilimsel dergide yayımlandığını belirten Dr. Akocak, geriye kalan bileşik türevlerinin büyük bir bölümünün patent ve yayın çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Dr. Akocak, “ABD de yaptığım bu çalışmaları daha da geliştirmek ve daha etkin ve önemli bileşik türevleri üretmek için Adıyaman Üniversitesi Eczaılık Fakültesi araştırma laboratuarlarında çalışmalarımız hızla devam etmekte ve gelecek için ümit veren sonuçlar alınmaktadır. Bu çalışmaları 2 TÜBİTAK ve 2 BAP projesi ile yürütmekteyiz. Ayrıca bu projelerde lisans öğrencilerimize de görevler vererek onları geleceğe hazırlamaktayız. Elde ettiğimiz bielşik türevleri dünya çapında alanının en önemli bilim insanlarından birisi olan Prof. Dr. Claudiu T. Supuran tarafından İtalya da test edilmektedir. Ayrıca ABD deki danışman hocam Prof. Dr. Marc A. Ilies de çalışmalarımıza yardımcı olmaktadır” dedi.

Kolon ve meme kanseri üzerine sentez ettiği birçok bileşiğin ilaç olma potansiyeli olan etkin bileşik türevleri olduğunu ifade eden Dr. Akocak, “Bu sentezlenen birçok bileşikten kanser üzerine çalışmalarda önemli sonuçlar elde edilebilecektir. Bizde laboratuarlarımızda hem bu bileşikleri geliştirip daha etkin hale getirmek hem de yeni bileşik türevleri keşfederek kanser için milli ilaç çalışmalarına katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar ile kanser kemoterapisinde daha az yan etkilere sahip bileşik türevlerini kısa sürede üretmek ve geliştirmek için çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir” dedi.

Bunun yanında Dr. Akocak çalışmalarına destek veren başta TÜBİTAK olmak üzere, Adıyaman Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, rektör yardımcısı ve eczacılık fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Solmaz, eczacılık fakültesi dekanı Prof. Dr. İdris Türel ve eczacılık fakültesi öğretim üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak : Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Akocak

1.151 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!