Kontrplak için Toksik Olmayan Bir Yapıştırıcı

Kontrplak için Toksik Olmayan Bir Yapıştırıcı

Sitrik asit ve glikoz, güçlü, suya dayanıklı üç katmanlı kontrplak oluşturan bir ahşap tutkalı üretir.

Ev mobilyaları, dekor ve zemin yapımında kullanılan malzemeler, büyük levhalar halinde gelen kompozit ahşap ürünlerdir. Ancak sunta ve kontrplakları bir arada tutan yapıştırıcılar ve reçineler genellikle formaldehit içerir ve bu olası kanserojeni havaya salabilir. ACS Applied Materials & Interfaces’de rapor veren araştırmacılar, toksik olmayan bir yapıştırıcı geliştirmek için glikoz ve sitrik asidi (şeker ve portakal suyu bileşenini) birleştirerek kontrplak için güçlü, suya dayanıklı bir ahşap yapıştırıcı haline getirdiler.

Kontrplak yapmak için, üreticiler ince ahşap katmanlarını birbirine yapıştırır ve ardından malzemeyi basınç ve ısı altında sertleştirerek büyük, esnek paneller oluşturur. En yaygın yapıştırıcılardan biri, ucuz olması ve ahşaba güçlü bir şekilde yapışması nedeniyle üre-formaldehit reçinesidir. Bununla birlikte, bu tip reçineli kontrplaktan kaynaklanan formaldehit emisyonları, sağlık ve çevre ile ilgili endişeleri artırmıştır. Önceki çalışmalar, glikoz ve fruktozdan oluşan iki birimli bir şeker olan sakaroz ve sitrik asit çözeltilerinin doğal ve suya dayanıklı bir ahşap tutkalı oluşturduğunu göstermiştir. Ancak kontrplak kürleme için enerji tüketimini azaltmak için bir çinko klorür katalizörü gerekir, bu da yapıştırıcının gücünü azaltır. Bu nedenle, Hong Lei ve meslektaşları, saf glikoz ve sitrik asidin daha az enerji yoğun bir kürleme süreci ile güçlü bir yapışkan üretip üretemeyeceğini görmek istediler.

Araştırmacılar, kavak kaplamalara uyguladıkları yapışkan bir sıvıya glikoz ve değişen miktarlarda sitrik asit çözeltilerini ısıttılar. Sonra üç kaplamayı istiflediler ve altı dakika boyunca 392 F’de tek bir tabaka halinde bastırdılar. Ekip, mukavemet testleri için levhaları daha küçük parçalara ayırdı ve 101 psi’den daha yüksek basınçlar altında, kontrplak numunelerinin yapıştırılmış dikiş yerlerinde değil, ahşap lifleri boyunca kırıldığını buldu. Bu sonuçlar, Çin’deki kontrplak için standart gereksinimi karşılamaktadır. Kontrplak numuneleri sıcak veya kaynar suya batırıldığında, sadece sitrik asit-glikoz oranları 0,6’nın üzerinde olanlarda standart gereksinimi karşılayan yapışma mukavemetleri vardı. Araştırmacılar, bu sonuçları sitrik asit ve ahşap arasındaki ester bağlarındaki artışa bağladılar, bu da ahşabın bağlanma mukavemetini ve su direncini arttırdı. Araştırmacılar, sitrik asit-glikoz yapıştırıcılarının ağaç ürünleri endüstrisi için umut vaat ettiğini söylüyor.

Kaynak: phys.org

1.432 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!