Koski yenilenebilir enerji peşinde
KOSKİ Genel Müdürlüğü, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalıştırılan dalgıç pompayı, Selçuklu ilçesi Tepekent Mahallesi’nde su kuyusunda devreye soktu.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalıştırılan dalgıç pompayı, Selçuklu ilçesi Tepekent Mahallesi’nde su kuyusunda devreye soktu. Pilot uygulama olarak devreye sokulan sistem, başarılı olursa elektrikten büyük oranda tasarruf sağlanacak.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, su kuyularında kullanılan pompaların harcadığı elektrik sarfiyatını en aza indirmek ve elektrikten tasarruf sağlamak amacıyla güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalıştırılan sistemi, pilot uygulama olarak Selçuklu ilçesine bağlı Tepekent Mahallesi’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan su kuyularından bir tanesinde devreye soktu.
KOSKİ, sistemi 24 metrekare alanda kurdu. Sistem içerisinde 6 bin 757 vatlık güneş enerjisi üretim paneli, 4 kilovatlık sürücü, 4 kilovatlık DC tipi motor ve 4 kilovatlık pompa yer alıyor. Sistem kurulumu ile birlikte 28 bin TL’ye mal oldu.
İlk aşamada 54 metreden 3 litre/saniye debili suyu depoya aktaran sistem sayesinde, bahar ve yaz aylarında 14, kış aylarında ise 8 saat aktif olarak su çekilebilecek. KOSKİ Genel Müdürlüğü, ortalama yılda 95 bin ton suyu depoya aktarabilecek potansiyele sahip bu sistemden verim alabilirse, elektrik ihtiyacı olan diğer kuyulara da yayarak elektrik sarfiyatının önüne geçecek.
KOSKİ, içme ve kullanma su ihtiyacının yüzde 80’ini yeraltı sularından sağlıyor. Kuyulara kurulan pompalar vasıtayı ile çekilen su, depo ve pompa istasyonlarına aktarılıyor. Tüm bu sistem, enerji ile çalıştığından KOSKİ’nin büyük giderlerinin başında enerji harcamaları geliyor. KOSKİ, güneş enerjisi ile çalışan bu sistem sayesinde, daha az elektrik kullanılacağı için büyük oranda tasarruf sağlamayı planlıyor.
Kaynak : pusulahaber.com.tr