Kronik Psikososyal Stres: Alzheimer Hastalığına Yol Açabilir mi?

Kronik Psikososyal Stres Alzheimer Hastalığına Yol Açabilir mi

Fotoğraf: Ulusal Yaşlanma Enstitüsü / Ulusal Sağlık Enstitüleri

Yeniden incelenen bir makaleye göre hipotalamik-hipofiz-adrenal (HPA) ekseni adı verilen kronik stres, Alzheimer hastalığının oluşmasına katkıda bulunabilir.

Curtin Sağlık İnovasyon Araştırma Enstitüsü ve Curtin Üniversitesi Curtin Tıp Okulu’nda araştırmacı olan Dr. David Groth ve meslektaşları, “Kronik psikososyal stres, sporadik Alzheimer hastalığı için giderek artan bir risk faktörü olarak kabul ediliyor” dedi.

“HPA ekseni, vücuttaki ana stres-tepki yoludur. Bir glukokortikoid hormonu olan kortizol üretimini sıkı bir şekilde düzenler.”

“HPA ekseninin düzensizliği ve artan kortizol seviyeleri Alzheimer hastalarında yaygın olarak bulunur ve hastalık sürecinin olumsuz yönde ilerlemesine sebep olur.”

“Temel mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır,” dediler.

“Ayrıca nüfusun genelinde, çevresel ve genetik faktörlerin kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülen glukokortikoid ve stres tepkilerine karşı duyarlılıklarda bireyler arası farklılıklar vardır.”

“Bu farklılıklar nihayetinde bir bireyin Alzheimer hastalığı riskini etkileyebilir.”

Makeleyi inceleyen bir grup yazar, çevresel ve genetik faktörlerin bireylerin HPA eksenini ve nihayetinde Alzheimer hastalığı risklerini nasıl etkileyebileceğini açıkladı.

Ayrıca HPA eksenini etkileyen genetik faktörlerin, nörodejenerasyonun önemli bir itici gücü olan inflamasyonu da etkileyebileceği bir mekanizma önerdiler.

Dr. Groth, “Bildiğimiz şey, kronik stresin vücudumuzdaki birçok biyolojik yolu etkilediğidir” dedi.

“Kronik strese maruz kalma ile vücudun bu strese tepkisini etkileyen yollar arasında yakın bir etkileşim var.”

“Bu yollar içindeki genetik varyasyonlar, beynin bağışıklık sistemindeki davranış biçimini etkileyerek işlevsiz bir tepkiye yol açabilir.”

“Bu durum beyinin normal sürecinde kronik bir bozulmaya yol açar ve nörodejenerasyon ile birlikte  bunuma riskini de artırır.”

İnceleme yazısı Biological Reviews dergisinde yayınlanmıştır.

Kaynak : sci-news.com

579 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!