Elso Kimya ile Röportaj

Elso Kimya ile Röportaj

1-) İnovatif Kimya Dergisi ekibi adına bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. İlk olarak sizi biraz tanıyalım. Elso Kimya şirketinde kaç yıldır çalışıyorsunuz, konumunuz nedir, yolunuz nasıl kesişti ve Elso Kimya ailesinin bir üyesi olarak duygu ve düşünceleriniz nelerdir?

Merhaba,

Ben teşekkür ederim. İsmim Alper Aksoy. 6 Yıldır Elso Kimya ailesinin bir ferdiyim. Başlangıçta Kurumsal İletişim Uzmanı olarak ekibe katıldım. Yetki ve sorumlulukların yıllar içerisinde artması ile birlikte şu an Pazarlama Müdürü olarak görev yapmaktayım. Elso Kimya ile yolum bir İnsan Kaynakları danışmanlığı şirketi vasıtası ile kesişti. Bana uygun bir pozisyon olduğunu ve görüşmek istediklerini dile getirdiler ve serüven bu şekilde başladı. Daha öncesinde Aroma & Esans sektörü ile ilgili pek bir bilgim yoktu aslında.

2-) Elso Kimya şirketinde çalıştığınız süre boyunca sizi en çok ne heyecanlandırdı?

Yürüttüğümüz öncü projelerin ve çalışmaların başarılı olarak tamamlanması yada kabul edilmesi diyebilirim. Herhalde en çok heyecanlandıran başarı AR-GE merkezi başvurumuzun onaylanması olmuştur diyebilirim. Çünkü ekip olarak uzun bir hazırlık sürecinden geçtik ve çok emek sarf etmiştik.

3-) İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Elso Kimya firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Aslında Elso Kimya’nın temel çalışma disiplini İnovasyon diyebilirim. Gerek pazarlama, gerekse Ar-Ge stratejilerimizin temel odağı yenilikten yola çıkıyor. Esans ve aroma çok büyük ve  küresel rekabetin yüksek olduğu bir sektör. Ürünlerin başarılarına da doğrudan etkili olan ürünün kokusu ve tadı olunca yenilikler ve sektör fırsatlarını iyi analiz ederek hem beslenmeniz, hem de partner kuruluşları desteklemeniz gerekiyor.  Örnek vermek gerekir ise pandemi ile de yükselişe geçen bir ‘’doğala dönüş’’ ‘’doğala yönelim’’ akımı mevcut. Bu sebeple biz de bu alanda doğal aroma vericiler üzerine yoğun proje çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Piyasa araştırmaları sektör bazlı olarak temel disiplerimiz arasında yer alıyor. Bu çalışmaları da pazarlama departmanında ben ve ekibim analiz ederek aylık toplantılarımızda Ar-Ge ekipleri ile görüşerek projeler geliştiriyoruz.

Elso Kimya ile Röportaj

4-) Elso Kimya’da yurtiçi ve yurt dışı pazarındaki konumu nedir? Yurtdışı piyasasında odak pazarınız neresidir? İç pazarda hangi sektörlerde çalışıyorsunuz?

Elso Kimya 1949 yılında kurulmuş ve 1967 yılında  yerli üretime geçmiş en eski üretici firma.

Yurtdışında ağırlıklı olarak Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa Birliği Topluluğu ve Rusya & Türki Cumhuriyetlerdir. Odak Pazar olarak yakın coğrafyalarımız olan Balkanlar & Ortadoğu ile Avrupa Topluluğunda faaliyet gösteren üretici firmaların önde gelen aroma ve esans tedarikçisi olarak akla gelmek yer alıyor.

Yurtiçinde de aslında ihracat pazarlarında olduğu gibi geniş bir hizmet yelpazemiz mevcut.

Bugün Elso Kimya parfümeriden  kişisel bakım ürünlerine, Temizlik ve Hijyen ürünlerinden endüstriyel ürünlere kadar çok geniş ve birbirinden farklı dinamikleri olan sektörlere hizmet veriyor. Aroma vericiler kanadımızda da Tatlı Ürünler, Tuzlu Ürünler, Şekerlemeler, İçecekler ve Soslardan Evcil ve Besi Hayvancılığı Yemlerine kadar geniş bir uygulama ve servis yelpazemiz mevcut. Kokusu ve tadı olan her alanda Elso Kimya’nın üretmiş olduğu  Aroma & Esanslara ile üretilmiş ürünlere rastlamanız mümkün.

Yurtdışı ihracatında en çok ilgi gören ürününüz nedir? Daha çok hangi ülkeyle alış-veriş olmaktadır? Size göre bu ülkenin talebinin Elso Kimya şirketine olmasının nedeni nedir?

Bizim sektörümüzde spesifik olarak tek bir ürün isminden bahsetmek biraz zor ancak sektör olarak ortam kokuları sistemleri/ oda kokuları esansları yüksek talep gören ürün gruplarımızın başında geliyor. Yoğun koku kullanımları ve coğrafyaya göre geliştirdiğimiz başarılı ürünler sebebiyle Ortadoğu ülkelerinde yüksek satış rakamlarına sahibiz. Başarılı olmamızda en önemli faktör tüketiciyi anlayarak talebe ve ihtiyaca uygun yapıda ve karakterde geliştirdiğimiz başarılı ürünlere bağlıyorum. Geliştirdiğiniz ürünün piyasaya sunulmayı hedeflendiği bölgede ve hedef tüketici grubunda da sevilmesi gerekiyor aksi halde başarılı diyemezsiniz. Bugün Türk insanı ile Ortadoğu insanının koku/tat kültürleri ile ortak unsurlarımız olsa da özellikle koku tercihlerinde büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Mesafeler arttıkça kültürler ve bu kültürlerin ögeleri olan koku ve tat beğenilerindeki farklar da artıyor.

5-) Elso kimya misyonunu “Yakın coğrafyalarda marka bilinirliği olan firmaların tat ve koku denilince akla ilk gelen iş ortağı olmak” şeklinde tanımlıyor. Bu hedefinizi gerçekleştirmek için nasıl bir yol izlediniz veya yakın gelecekte nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Elso Kimya olarak B2B segmentinde hizmet vermekteyiz. Müşteri kelimesini kullanmıyoruz öncelikli olarak, ‘’partner’’ olarak yaklaşıyoruz tüm paydaşlarımıza. Nihai ürün başarılı olduğunda bizim ürünümüz de başarılı oluyor. İçerisinde Elso Kimya ürünleri geçen tüm Nihai ürünleri kendi ürünümüz gibi görüyoruz.  Doğru aroma/esans doğru ürüne uygulandığında yüksek satış performansları gerçekleştiriyor ve bizler de mutlu oluyoruz. Partner kuruluşlara ürün sunumunun dışında  araştırma ve geliştirme desteği ile birlikte teknik kısımda da destek vererek ilerliyoruz. Geliştirdiğimiz ticari ilişkilerin %90’lık kısmı  10 yılın üzerinde Elso Kimya ile ticari ilişkisi bulunan kuruluşlar.

İzlediğimiz yol ise aslında çok karmaşık değil; bize güvenen partnerlerimiz için gerek arge alanında, gerekse pazarlama ve Pazar araştırmaları alanında tam destek sunarak tamamlayıcı bir yaklaşım izliyoruz. Partnerlerimiz ile birlikte bizler de gelişerek ve büyüyerek serüvene devam ediyoruz.

Ortaya çıkan ürünlerin başarısı bizler olan güveni ve memnuniyeti de maksimize ediyor.

Bir diğer taraftan da hızlı çözüm sunmamız ve operasyonlarımızı çok hızlı sonuçlandırıyor olmamız bu aşamada büyük avantaj sağlıyor.

Bir pazarlama müdürü olarak geçtiğimiz yılı nasıl değerlendiriyorsunuz? 2021 yılına ekonomik açıdan iyi bir başlangıç yapabildiniz mi ve bu konuda belirlediğiniz hedefler neler?

Geçtiğimiz yıl dijitalleşmenin zirve yaptığı ve teknolojik altyapı ile hizmet sağlayan kurum ve kuruluşların altın çağı oldu. Özellikle E-Ticaret sektörü ve dijital tabanlı hizmet ve servis sunan sektörler ile kurumlar ciddi bir ivme yakaladı. Şu an dijitalleşmenin ve teknolojinin önemini anlamamış olan veya bu yeniliklere açık olmayan kurum ve kuruluşlar yakın zamanda rakiplerinin çok çok altına düşecekler. Bizim sektörümüzde pandeminin belirsizliği ve tedarik zinciri sıkıntıları çok yaşandı. Bir çok üretici dezenfektan ve Kolonya üretimi için alkol bulamadı. Yine farklı hammaddelerde tedarik problemi olduğundan bazı firmaların üretimi durma noktasına geldi. Özellikle ambalaj sanayiinde pompa ve sprey ağızlar ithal girdi olduğundan perakende ürünlerin piyasaya arzında sorunlar yaşandı.  Kolonya ve dezenfektan grubunda mevcut arz talebi karşılayamadığı için kısa süreli de olsa ciddi ölçüde fiyat artışları gerçekleşti. Elso Kimya olarak pandeminin en az etkilediği grupta kalıyoruz diyebilirim.

Birçoğu firma küçülmeye giderken  beyaz yaka istihdamımız pandemi döneminde %10 artış gösterdi. Bu dönemde büyümemize katkı sağlayan en önemli unsur Arge Merkezimizde geşiştirdiğimiz başarılı projelerin ticari sonuçlarıdır.

Elso Kimya ile Röportaj

6-) Elso Kimya’nın değerlerini üç kelimeyle nasıl tanımlarsınız?

Sürekli gelişim, ekip çalışması ve kalite odaklılık

7-) Türkiye’nin aroma ve esans üretiminde geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bu alanda daha ileriye gidebilmek ve talebi artırmak için önerileriniz nedir?

Sektörümüz tüm dünyada olduğu gibi dünya çapında da büyüyen bir sektör. Ancak piyasanın nereye gittiğini ve ne yönde büyüyeceğini hissederseniz başarılı oluyorsunuz. Standart ürünler neredeyse her üreticide bulunuyor. Ancak siz yeni trendlere ve yeni ürünlere yönelik yüksek performanslı ve katma değerli ürünleri  rakiplerinizden önce geliştirirseniz başarılı olursunuz.

Bu alanda yerli ürünlere talebi arttırmak için yapılması gereken en önemli şey Ar-Ge yatırımları & akademik atılımlar ile katma değerli ürünler geliştirmekten geçiyor. Maalesef ülkemizde akademide bizim sektörümüz ile ilgili enstitü yada çalışma yapan bilimsel bir kuruluş yer almıyor. Bazı alanlarda projelerimiz için çalıştığımız Üniversite Teknoloji Transfer Ofisleri ve değerli akademisyenler mevcut iken aslında  aroma & esans alanında eğitim ve danışmanlık hizmetlerini yurtdışında yer alan kurum ve kuruluşlardan almak zorunda kalıyoruz. Türkiye’de  bu alanda akademik çalışmalar artarsa bizler de uluslararası alanda daha başarılı oluruz.

😎 Pazarlama müdürü olarak, herhangi bir ürünü pazarlarken o ürün hakkında deneyim ve bilgi sahibi olmak gerekir mi? Satış konusunda yaşadığınız sorunlar var mıdır? Varsa eğer nelerdir?

Ürün hakkında bilginiz olmadan o ürünü pazarlamanız mümkün değildir. Çünkü her ürün grubu yada segment için farklı müşteri grupları ve bu grupların öncelikleri ve değerlendirme kriterleri vardır. Her kategori kendi içerisinde farklı özellikler bekler yada ister. Bu sebeple önce ürünü, sonrasında ürünün servis edileceği tüketici grubunu iyi analiz etmeniz gerekiyor.

Ürün özellikleri ve Tüketici beklentilerini eşleştirdiğinizde zaten piyasada ürününüz başarılı sonuçlar getiriyor.

Özellikle yurtiçinde satış kanadında sorun yaşamamaktayız. Aksine sektördeki tecrübemiz ve başarılı çalışmalarımız satış ekiplerimize oldukça katkı sağlıyor.

Elso Kimya ile Röportaj

9-) Elso Kimya olarak aroma ve esans üretiminde büyük başarılarınız var bunları nelere bağlarsınız bu başarıların sırrı nedir?

Kurum kültürümüzde hızlı aksiyon almak yer alıyor. Genç ve dinamik bir ekibimiz ile rakiplerimize göre sektör trendleri ve yasal güncellemelere karşı hızlı aksiyon alırız.

Hem hammadde hem de ürün kalite kontrol süreçleri de aynı şekilde multi disipliner olarak ilerlediğinden hata ihtimalleri de minimal seviyede kalıyor. Tüm bunlar da bir arada olunca uzun yıllar süregelen ticari başarılar ve sıkı partnerlik ilişkileri gelişiyor.

10-) Pandemi sürecinde birçok şirketinde yaşadığı sıkıntılar vardır. Sizin yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Bu sıkıntılarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Elso Kimya olarak bir dönem dönüşümlü olarak evlerden çalıştık. Şirket araçlarımızı ve servislerimizi  günlük olarak dezenfekte ediyoruz. Uzun bir süre zorunlu durumlar harici dışarıdan ziyaretçi kabul etmedik. Bir çoğu toplantı ve etkinliği dijital ortama taşıdık. Kalabalık bir ekip olduğumuzdan sosyal mesafe kurallarını sıkı bir şekilde uyguluyoruz. Covid testleri pozitif çıkan çalışanımız olduğunda temaslı olduğu diğer çalışanlarımızı birkaç gün evinde dinlenmeye gönderiyoruz. Pozitif vaka  sonrasında tüm çalışanlarımızı teste tabii tutuyoruz ki farkında olmadan kimse yayılımı hızlandırmasın. Maalesef birkaç ekip arkadaşımız virüsü tecrübe etti.

11-) Üniversite ve Mesleki Teknik Lisesi öğrencilerine staj olanağı sağlıyor musunuz? Hangi bölümlerde staj imkanı veriyorsunuz? Genel olarak ne gibi şartlar arıyorsunuz? Öğrenciler staj boyunca ne gibi deneyimler kazanıyorlar?

Pandemi sebebi ile yer veremedik ancak uzun yıllardır bölgede faaliyet gösteren meslek liselerine staj imkanı sağlıyoruz. Ön Lisans tarafında ağırlıklı olarak Kimya & Laboratuvar ile ilgili bölümler kabul görüyor. Lisans ve Lisansüstü tarafta ağırlıklı olarak Kimya, Kimya Mühendisliği & Gıda mühendisliği bölümleri ve alanlarında staj olanakları sağlıyoruz.

2021 yaz dönemi için de üniversite staj programı yayımlandı. Elsokimya websitesimiz haberler bölümünde yayımlanmış olan staj duyurusunda aslında tüm detaylar yer alıyor.

Genel olarak temel kokuların ayırt edilmesi, bölüme & pozisyona göre İngilizce yabancı dil yetkinliğinin olması ve en önemli faktör bu alanda kariyer yapmak, kendini geliştirmek istemesi başlıca tercih sebeplerimizden. Staj programı boyunca ürün geliştirme, uygulama ve test & analiz methodlarını deneyimlemiş oluyor.

12-) İstihdam edeceğiniz kişilerin nasıl bir yol izlemelerini önerirsiniz?

En önemli faktör yeniliğe açık olmaktan geçiyor. Hangi sektörde olursanız olun, yeniliğe açık değilseniz ‘’tecrübe’’ edindikçe ‘’başarısız’’ olursunuz. Kendi alanımdan örnek vereyim; 20 yıl öncesinde ne sosyal medya, nede dijital pazarlama vardı. Şu an bu araçları yoğun olarak kullanmaktayız. Yeniliğe açık olmayıp geleneksel yöntemleri uygulayan  tecrübeli sektör uzmanları maalesef başarısızlıkla sonuçlanan kariyer yolculuklarına sahip oluyorlar.

Aslında anahtar fikir yeniliğe ve gelişime açık olmak diyebilirim.

13-) Kozmetik sektöründe yer almak isteyen bir kimya mühendisliği veya kimya öğrenicisinin alması gereken eğitimler nedir? Bu sektörde girişim yapmak isteyen mezunlara tavsiyeleriniz nedir?

Gaz Kromatografisi (GC) ve Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi  (HPLC) kullanımı,

Kalite yönetim sistemleri

GBF veya KKDIK uzmanlığı eğitimi (kozmetik sektöründe yasal işlerde çalışabilmek ve ilerleyebilmek için),

Analitik laboratuvar cihazlarının kullanımı ile ilgili üretici firmaların dokümanlarını ve online eğitim kayıtları da izlenebilir. Firmaların özellikle pandemi sürecinde bu tarz videoları sitelerinde bulunabiliyor.

Elso Kimya ile Röportaj

14-) Elso Kimya’da çalışacak takım arkadaşlarını ararken en çok nelere dikkat ediyorsunuz? Çalışacak ekip arkadaşlarını seçerken yeni mezunlara yer veriyor musunuz?

Özellikle Ar-Ge merkezimizde genç ve yeni mezun arkadaşlara çoğunlukla yer veriyoruz.

Elso Kimya’da kadroya dahil olan adaylar sıkı ve uzun bir oryantasyon periyodundan geçiyor.

Özellikle takım arkadaşlarımızı ararken İnsan Kaynakları departmanımız,  çok ciddi ve titiz davrandıklarını söyleyebilirim. Kişinin Motivasyonu, etik değerler, çalışkanlığı, öğrenme isteği önemli kriterlerin başında yer alıyor. Kişisel farkındalığı yüksek, ne istediğini bilen ve bunu coşkuyla dile getiren ve sektörümüze ilgi duyan adaylar dikkatimizi çekmeyi başarıyor. Akabinde evrensel etik değerlere sahip olması bizler için olmazsa olmaz kriterlerden. Bunlardan örnekler verecek olursak; saygı, dürüstlük, sorumluluk diyebiliriz.

Tüm Bunları belirlerken yetkinliklerini ölçebileceğimiz mülakatlara ağırlık veriyoruz. Geçmiş tecrübeleri ve yetkinlikleri vaka analizleri ile değerlendir iken yeni mezun adaylarımıza sosyal yaşamlarına yönelik sorular yöneltiyoruz.

15-) Üniversitelerle veya Tubitak gibi kuruluşlarla gerçekleştirdiğiniz projeler var mı? Kendi projesini gerçekleştirmek isteyen öğrencilere imkan sağlıyor musunuz?

İlk projemizi 8 yıl önce gerçekleştirmiştik. Hali hazırda devam eden ve yeni başvuruları yapılan projelerimiz  var. Hatta geçtiğimiz hafta ve bu hafta uzunca bir proje izleme toplantıları  serisi gerçekleştirdik. Ekibimiz bu konuda çok disiplinli ve yenilikçi. Hatta geçtiğimiz yıl bir projemizin patent başvurusunu yaptık. Hedefimiz mevcut proje rakamlarımızı arttırır iken uluslararası projelere de yer vererek çeşitliliğimizi arttırmak. Yaptığımız teknik gezilerde de bunu sürekli dile getiriyorum. Biz sektörümüze ve  bilime katkı sağlamayı misyon edinmiş bir ekibiz. Her üniversite yada kulüp etkinliğinde iletişim bilgilerimizi paylaşarak faydalı olabileceğimiz proje fikri yada ortak girişimler adına çağrıda bulunuyorum. Tecrübelerimize istinaden de proje gelişim süreçlerini ve projelerimizin kuluçka aşamasından uygulama aşamasına kadar kısa ve akılda kalıcı şekilde bahsediyorum ki genç beyinlere faydalı olabilelim. Burada gerçekten keyifli ve yeni işler yaptıkça mutlu oluyoruz.

16-) Üniversitelerin öğrenci toplulukları ile iş birlikleri düzenliyor musunuz? Düzenliyorsanız şimdiye kadar yapmış olduğunuz faaliyetlerinizden kısaca bahseder misiniz?

Pandemi sebebiyle etkinliklerimizin tamamını online mecraya taşıdık. Şu dönemde Teknik Geziler düzenlemekteyiz. Ortalama ayda 4 etkinlik gerçekleştiriyoruz. Ağırlıklı olarak şu dönem yaptığımız etkinlikler sektörümüzü, firmamızı  ve bu alanda merak edilen soruları cevaplamak şeklinde seyrediyor. Gelen davetleri de hiçbir zaman geri çevirmiyoruz. Nisan ayı içerisinde Yıldız Teknik Üniversitesi Bilim Şenliği Haftasına Konuk olduk. Söyleşinin ardından pekiştirmek için parfüm atölyesi gerçekleştirdik. Ürün geliştirme uzmanlarımız ile birlikte  eşzamanlı olarak  bazı katılımcılar parfüm yaptı ve faaliyet alanlarımızdan yalnızca biri olan parfümeri üzerine konuşmaya başladık. Akabinde Bilkent Üniversitesi Kimya Kulubü ile teknik gezi ve söyleşi gerçekleştirdik. Nisan ayı içerisinde Ankara & Marmara üniversitesi kulüpleri ile organize edilmiş etkinliklerimiz var.  Ağırlıklı olarak kimya ve mühendislik alanlarına çalışmalar yapıyor iken diğer disiplinler ile ilgili çalışmalar da planlıyoruz. Özellikle akademik takvim bitiminde kariyer günleri düzenlemeyi hedefliyoruz.

17-) Röportaj için İnovatif Dergisi ekibi adına teşekkür ederim, son olarak tavsiyeleriniz ve ekleyecekleriniz nelerdir?

Yer verdiğiniz için ben teşekkür ederim, şu dönemde pek mümkün değil ancak olabildiğince  farklı kültürleri ve coğrafyaları keşfetsinler. Hayatın her alanında kullanabilecekleri yazılı olmayan şeyleri gezerek tecrübe etmek ve  öğrenmek unutulmayacak  bir deneyim. İmkanları varsa yandal yada yüksek lisans, doktora eğitimi yada mesleki program eğitimleri alabilirler. Ben çok sık seyahat ettiğimden yüksek lisans için fırsat bulamamıştım.  Pandemi ile birlikte seyahat kısıtları ve yasaklar ile yaşamaya başlamış iken kalan zamanımı yüksek lisans eğitimim için değerlendirmeye karar verdim ve şu an bende bir öğrenciyim. Geçen her dakikanın telafisi olmadığından gelen fırsatları hiçbir zaman ötelememek lazım.

Soruları Hazırlayanlar

 Haşim ERTEK

İkra Nur İNCEBEY

Osman ŞİMŞEK

Melisa SÜT

1.840 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!